Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bloggbølgen skyller videre

Snart en million nordmenn surfer innom blogger ukentlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nordmenn nileser blogger. Sju prosent av oss er daglig innom blogger, og så mange som 840 000 leser blogger minst en gang i uka. Og langt fra alle forblir passive lesere; hver tredje nordmann med nettilgang har nemlig formulert egne debattinnlegg på blogger. 

Liten gjennomslagskraft til tross

Tallene er hentet fra en undersøkelse ukebrevet Mandag Morgen har fått utført. Men til tross for leserskarene har bloggskribentene ikke den store gjennomslagskraften en kunne forvente. Bloggerne har i liten grad greid å sette saker på dagsordenen for de store mediene. 

Mandag Morgen fant følgende hovedtrekk ved bloggerne som gryende opinionsledere:  

• Store og små samtaler: Svært få bloggere når bredt ut gjennom mediene. Bloggere påvirker først og fremst i mindre miljøer av lesere.

• Påvirker fortolkning: Som opinionledere er bloggere med på å bestemme hvordan aktuelle saker forstås og vinkles. I USA har bloggere fått en viktig funksjon som fortolkningshjelp for journalister.

• Snuser på annonsemarked: Blogging har blitt forretning både i USA og Sverige. Foreløpig er de kommersielle initiativene få i Norge.

«A-bloggere»

BLOGGKJENDIS: VamPus (32) ble kåret til vinneren av bloggprisen Gullbloggen 2005. Foto: Bjørn K. Bore
BLOGGKJENDIS: VamPus (32) ble kåret til vinneren av bloggprisen Gullbloggen 2005. Foto: Bjørn K. Bore Vis mer

Bloggsøketjenesten Technorati opererer med en liste over såkalte «A-bloggere»: de 100 mest populære bloggerne blant 31 milloner. Et lite antall blogger tar størsteparten av oppmerksomheten, men lista er i stadig utvikling og nye skribenter kommer og går stadig vekk.

Mandag Morgen har gjort et skjønnsmessig utvalg av noen av de mest kjente norske bloggerne, og sammenlignet dem ved å bruke Technoratis metode samt antall treff i søkemotoren Sesam der bloggeren har nådd nyhetsmediene det siste året.

Samtlige bloggere som var nominert i Dagbladet.no\'s konkurranse Gullbloggen sist høst, og som har allmenn appell, er med på topplista til Mandag Morgen. Øverst troner Eirik Solheims. På fjerdeplass finner vi Heidi Nordby Lunde som ble et hett navn da hun oppfordret andre blogger til å publisere Muhammed-tegningene på sin blogg VamPus\' Verden.

- Jeg har bare holdt på et år, og nå er begrepet blogging blitt svært godt kjent. Det vil komme mange andre bloggere som blir plukket opp av de etablerte mediene. At så mange leser og kommenterer blogger tyder på at interessen er stor, sier hun til Mandag Morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!