Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bloggen fra Bagdad

Akkurat da du hadde glemt å lure på hvem som har skrevet «Kongepudler»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I GÅR BLE den norske utgaven av boka «Bagdad brenner» lansert i hovedstaden. Forfatteren var ikke til stede, fordi vedkommende har holdt sin identitet skjult siden bloggen «Bagdad burning» dukket opp på nettet første gang i august 2003. Den begynte slik: «Jeg er hunkjønn, iraker og 24. Jeg overlevde krigen. Det er alt dere trenger å vite.» Bloggeren kalte seg Riverbend, og har siden skrevet kraftfulle, bitre og sarkastiske skildringer av hverdagslivet i et krigsherjet Bagdad. Bloggene ble samlet i bokform, vant flere internasjonale priser, og er utgangspunktet for teateroppsetninger i flere land.

UKEAVISA NY TID skrev i forrige uke en artikkel om diskusjonene og mistankene rundt bloggerens identitet, som ble utgangspunkt for paneldebatt på pressekonferansen. Finnes denne Riverbend? Hvorfor er hun så god til å skrive på engelsk? Er hun egentlig en Bush-uvennlig amerikaner? Eller en agent for Baath-partiet? Og hvordan har den amerikanske journalisten James Ridgeway sikret seg retten til å ha et forord i alle oversettelsene av boka?

ARVE JURITZEN, som lenge var inne på tanken om å gi ut boka, syntes det var for mange indikasjoner på at noe var råttent i denne saken. Han ville ikke risikere å bli tatt med buksa nede i en avsløring om at Riverbend egentlig er en mann i femtiårsalderen, bosatt i New York, men med gode kilder i Bagdad. Riverbends norske forlegger Haagen Sund i Pegasus forlag hevder dette er unødig mistenkeliggjøring, med utspring i Bush-vennlige kretser i USA. Dessuten synes han ikke det er så viktig at forfatterens identitet er kjent - fordi teksten er så god.

DET MENTE også paneldebattens to andre deltakere - Thikra Shuber, arkitekt bosatt i Norge og Kamil Ahmed, leder av den irakisk-kurdiske asylsøker- og flyktningorganisasjonen i Norge.Som Shuber sa: «Når jeg ringer hjem til min familie i Bagdad, vil jeg bare få bekreftet at de er i live. For å finne ut detaljene, leser jeg Riverbends blogg.» De to mener det er sant, det Riverbend skriver. Da er det ikke så nøye hvem vedkommende er.

DA DEN NORSKE utgaven av «Bagdad brenner» gikk i trykken, hadde ikke Riverbend skrevet noe på lang tid. Men i forrige uke var hun på nett igjen, uten noen grundig forklaring på sitt fravær, med en kommentar til tidsskriftet Lancets beregning av at 600 000 irakere er drept siden krigen begynte. Jeg skulle ønske tallene var overdrevne, skriver Riverbend. «Men hvem skal man tro på? Hvem skal man tro på? Amerikanske politikere ... eller høyt respekterte vitenskapsfolk som benytter en troverdig vitenskapelig statistisk metode?»

DET ER JO ET godt poeng, og det er mange av dem i «Bagdad brenner». Anonyme stemmer har gitt viktige bidrag til forståelse av flere kriger. Men det spiller alltid en rolle hvem avsenderen av et budskap er. Vi får håpe Riverbend finnes, og er den jenta hun har utgitt seg for å være. Er hun ikke det, er hun i det minste ikke alene om å ha en skjult agenda i informasjonsstrømmen fra Irak-krigen.