Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blogger brutalt drept på hotell

Tsjetsjensk regimekritiker funnet drept i Frankrike.

DREPTE: Den regimekritiske, tsjetsjenske bloggeren Imran Aliev ble funnet drept på et hotell i den franske byen Lille i slutten av forrige uke. Foto: Philippe HUGUEN / AFP / NTB scanpix
DREPTE: Den regimekritiske, tsjetsjenske bloggeren Imran Aliev ble funnet drept på et hotell i den franske byen Lille i slutten av forrige uke. Foto: Philippe HUGUEN / AFP / NTB scanpix Vis mer

Torsdag i forrige uke ble den regimekritiske, tsjetsjenske bloggeren Imran Aliev funnet drept på et hotellrom i den franske byen Lille.

Han hadde blitt knivstukket flere ganger i halsen, og etterforskere omtaler det som «en brutal død», skriver CNN.

Regimekritiker

Aliev var en krass kritiker Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov, som har det klingende kallenavnet «Putins pitbull». Kadyrov kobles til drap, tortur og en rekke andre brudd på menneskerettighetene.

Tsjetsjenske avhoppere har også hevdet at Kadyrov har en 300 navn lang dødsliste over fiender som skal drepes, ifølge New York Times.

Aliev, som bosatte seg i Belgia etter å ha flyttet fra Tsjetsjenia, blir beskrevet som en eksentrisk og splittende figur, som ofte publiserte regimekritiske videoer på YouTube under pseudonymet Mansur Stariy eller Old Mansur.

Han gjøv også løs på innfødte i nabostatene Ingusjetia og Dagestan, i lange tirader fylt med banneord, noe som også gjorde at han ble truet på livet.

- Han ble drept på en spesielt brutal måte, skriver den tsjetsjenske opposisjonsjournalisten Musa Taipov på Facebook, ifølge The Guardian.

Han er overrasket over at Aliev ble drept, fordi han ses på som en marginal figur, som slet med helseproblemer.

- Vanskelig

Journalisten beskriver Aliev som et «vanskelig, men ærlig» bekjentskap, som noen ganger la ut videoer på YouTube som ikke var helt sannferdige.

- Noen folk ble krenket. Andre synes det var morsomt, sier Taipov, som legger til at han noen ganger ba Aliev om å slette videoer.

- Som oftest var han enig.

Så langt har ikke politiet identifisert noen mistenkte i saken, men politikilder har sagt til franske medier at de mistenker at motivet er politisk.

Kilder sier til CNN at de mener Aliev kjente gjerningspersonen.

Både Taipov og Mansur Sadulaev, styreleder for Den tsjetsjenske menneskerettighetsforeningen, med base i Sverige, hevder at drapet kan ha vært en advarsel.

- Han ble drept som en advarsel til andre, de prøver å skremme alle som kritiserer den «russiske protesjeen» i Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, sier Sadulaev.

- Tilhengere av den tsjetsjenske republikkens uavhengighet, spesielt de som uttrykker seg offentlig, er i konstant fare både i EU og i andre land.

Drept på høylys dag

Tsjetsjenere i eksil har ofte vært mål for rene henrettelser. Seinest 23. august i fjor høst.

Da kom Zelimkhan Khangoshvili gående gjennom Kleiner Tiergarten i Berlin. En person på en sykkel svingte så inn i parken, og senket farten da vedkommende nærmet seg Khangoshvili.

Syklisten trakk fram en Glock 26 med lyddemper og fyrte av to skudd mot hjertet og ett i hodet på sitt intetanende offer. Khangoshvili døde på stedet.

Zelimkhan Khangoshvili var en georgiansk statsborger, som var tsjetsjensk kommandør under voldsomme sammenstøt med russiske stridskrefter under borgerkrigen.

En mistenkt, med et russisk pass, ble arrestert etter bare noen få timer etter at Khangoshvili ble drept.