Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blogger-makt

Bloggerne har overtatt for Storebror. De ser deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RONY ABOVITZ (34) hadde ikke skrevet et ord i amerikansk presse da han ble hyret inn som blogger for World Economic Forum. Abovitz var med på å starte et medisinsk teknologifirma i Hollywood i Florida. og kjendis- og rikmannsklubben WEF ba ham skrive dagbok på nettet fra årets januarmøte i Davos. For en blogger er hvem som helst på kloden som har en PC og meninger om mangt. Derfor trosset Abovitz journalistiske regler i Davos og skrev en historie som førte til at en nyhetssjef i tv-kanalen CNN, Eason Jordan, nylig mistet jobben.

EASON JORDAN satt i et panel på Davos-møtet 28. januar i år og fortalte at han visste om 12 journalister i Irak som amerikanske soldater bevisst skulle ha siktet på og drept. En amerikansk kongressmann var til stede og spurte forbløffet Jordan om CNN hadde gått ut med nyheten. Svaret var nei. Dessuten var møtet «off the record» eller bakgrunnsstoff. Ikke-journalisten Abovitz spurte like forbløffet om Jordan hadde bevis for sine påstander. I så fall ville overgrepene i Abu Ghraib nærmest være for en solskinnshistorie å regne, kommenterer The Guardian. Jordan unngikk å svare, og debatten fortsatte. Journalistene, som var til stede, skrev ingen ting om saken fordi de uskrevne reglene krevde det. Abovitz derimot satt seg ned og skrev. Han stilte spørsmål om amerikanske soldater virkelig hadde journalister som målskive. Da ble det bråk langt utover CNN.

DAN RATHER fikk føle bloggermakta i fjor sommer. Den garvede CBS-veteranen hadde latt seg lure av falske dokumenter som skulle bevise at George W. Bush slapp unna Vietnamkrigen ved hjelp av forbindelser. Og bloggerne tok sin første kjendisskalp. To år tidligere fikk den republikanske lederen i Senatet, Trent Lott, sitt pass påskrevet. Han måtte ta sin hatt og gå etter at tvilsomme og rasistiske uttalelser var gravet opp av bloggere. Og allerede i 1998 sprakk Matt Drudge nyheten om president Bill Clintons forhold til Monica Lewinsky på sin nettside. Drudge må ha vært en tidlig blogger.

MILLIONER av bloggere utveksler meninger om alt fra blomsterbinding til verdenspolitikk der ute i den såkalte bloggosfæren. Selv en av visepresidentene i Europakommisjonen, Margot Wallström, er blogger og får direkte kontakt med mennesker politikere ellers aldri møter. Men det er selvsagt mange farer som lurer. Særlig når ekstremister lukter blod. Derfor er Abovitz en interessant representant for bloggerne. Han advarer mot å forfølge andres uttalelser hvis man ikke har ærlige hensikter og selv ikke er etterrettelig. På sin egen fixtheworld.blogs.com gir han klar beskjed om hva vi kan ha i vente:

Dette er John Lennons «Power to the People». Folkets røst er uten filter og det er ikke vakkert. For folket er irritert, rasende og opprørt.