Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blogger seg til berømmelse i Kina

Unge jenter blir kjendiser ved å legge ut sexy bilder av seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hun er ikke spesielt pen. Ikke har hun spesielt yppige former heller. Likevel får Søster Furong, eller lotusblomst, som hun kaller seg, tusenvis av folk til å vente foran pc-en på de nyeste bildene av henne.

Søster Furong heter egentlig Shi Hengxia og ble raskt en av Kinas aller mest populære bloggere. Suksesshistorien, om det er det vi skal kalle det, begynte tidligere i år, da en universitetsstudent med kallenavnet Furong stadig la ut nye bilder av seg selv. Med hvert bilde fulgte et kort dagboknotat.

Etter hvert fikk kommentarene fra søster Furong en litt annen tone enn det som er vanlig for dagbok-sjangeren.


"Livet mitt er nå så irriterende. Hele tiden må jeg holde blikket festet på gaten. Hvorfor faller alle menns øyne på meg? Jeg har ikke noe sted å gjemme meg," sukker en oppgitt søster Furong.

Ikke alle som besøker søster Furongs bloggside er like begeistret for henne. Tvert imot, er det mange som gjør narr av henne for at hun åpenlyst tilkjennegir, at det hun er ute etter er å skaffe seg en mann.Modige kvinner

Men uansett kommentarer og kritikk mot hennes blogging, så mener blant annet den engelskspråklige, kinesiske avisen China Daily , at det søster Furong gjør er modig.

Og hun er ikke alene om å vise seg frem på denne måten. I 2003 ble Mu Zimei en foregangsfigur for trenden med at kvinnelige bloggere skaffer seg berømmelse gjennom å skrive om sex og legge ut nakenbilder av seg selv. I en av Mu\'s blogger skrev hun inngående om vill sex hun hadde hatt.

 PÅ TOPPEN: Søster Furong eller Shi Hengxia, som hun egentlig heter, danser her på toppen av et hustak i Beijing. Så populær ble Furong at kinesiske myndigheter ga beskjed til eierne av det største nettstedet for blogging, at alt stoff relatert til henne måtte flyttes ned. Foto: Scanpix
PÅ TOPPEN: Søster Furong eller Shi Hengxia, som hun egentlig heter, danser her på toppen av et hustak i Beijing. Så populær ble Furong at kinesiske myndigheter ga beskjed til eierne av det største nettstedet for blogging, at alt stoff relatert til henne måtte flyttes ned. Foto: Scanpix Vis mer

Men hvordan skal vi egentlig forstå denne trenden?

Ikke politisk protest

Professor i Kina-studier ved Universitetet i Oslo, danske Mette Halskov Hansen, tror den kvinnelige bloggtrenden i Kina har å gjøre med et ønske om å definere seg som individ.


- Jeg tror mange unge kvinner, særlig i byene, har et behov for å manifistere seg som kvinne i et samfunn, som ellers ikke tillater kvinner en profilert rolle, sier Hansen.

Hun har blant annet forsket på kinesiske ungdommers forhold til autoritet og tradisjon. Professoren tror imidlertid ikke at bloggene til søster Furong og Mu i første rekke skal forstås som et uttrykk for protest mot samfunnet de lever i.


- Det er fristende for oss i Vesten å tolke alle former for sosial avvikenhet som en politisk ytring. Jeg tror denne type eksponering ganske enkelt henger sammen med kommersialisering, såpeoperaer og nye medieuttrykk som gjør seg gjeldende i den kinesiske kulturen.


Bøker og blogging

Hansen mener også at bøker som Shanghai Baby og Beijing Baby uttrykker noe av det samme. Begge bøkene er dagbokromaner som beskriver hvordan unge kvinner lever et utsvevende liv i Kinas storbyer, midt i skjæringspunktet mellom det autoritære regimet og nye impulser fra Vesten.

Bøkene ble omtrent like varmt mottatt av kinesiske myndigheter, som bloggene til søster Furong og Mu - de ble forbudt.

Men popularitetens pris går begge veier. Søster Furong fikk komme på filmauditions, mens Mu fikk gitt ut bøker med dagboknotatene sine. Nå har Mu fått jobb som markedssjef for blogchina.com, den største bloggen i Kina, skriver bladet Shanghai Star .

<B> SLITSOMT PEN?:</B> Suksessen startet med at hun sendte ut bilder av seg selv på nettsidene til to av toppuniversitetene i Beijing. Nå er livet blitt strevsomt for søster Furong, fordi alle menn ser på henne, sier hun selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!