Blogger utsatt for jødehets og truet med voldtekt: - Jeg grein som en liten unge

Opphetet debatt om borgervern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyktningkrisa og asylpolitikken dominerer nyhetsbildet på både internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå, og få saker er like polariserende.

Stemmene er mange og temperaturen går ofte høyt. Blant grupperingene som har dukket opp er den mye omtalte borgervernsgruppa «Odins sønner», og episoder som masseovergrepene i Köln og Stockholm har satt sinnene i kok hos mange.

Så sent som denne helga kom det rapporter fra Stockholm om gjenger som gikk til angrep på personer som så ut til å ha utenlandsk opprinnelse.

- La de bli gruppevoldtatt Blogger Linn Rosenborg er blant de som har kastet seg inn i debatten. Med innlegget «Ikke din kvinne», tar hun til orde for at flere bruker beskyttelsesargumentet som alibi for å utøve rasistisk motivert vold, og at dette ikke er noe hun vil bli assosiert med.

Det fikk kommentarfeltet til å renne over av sterk og tidvis meget personlig kritikk.

- La nå feministene få holde på, la de bli gruppevoldtatt ranet og druknet i bur midt i karl johan, kunne virkelig ikke brydd meg mindre. De er for dumme til å forstå hva islam står for. Da ber de bare om det, skriver «Truls».

- Hva en totalt evneveik, åndssvak og hjernevasket kvinne som deg mener er irrelevant. Sannheten er fremtiden, og sannheten er at de fremmedes oppførsel er genetisk betinget. Dem er skapt for å forgripe seg på kvinner, og at du bortforklarer det med slikt kulturmarxistisk vås sier alt om deg, skriver «Runar».

- Fantastisk med slike kvinner som deg... 77% av alle immigrantene er menn. Disse har behov som alle andre menn. Da trengs en god del norske kvinner med lav selvrespekt som kan stille sine kroppslige hulrom til disposisjon slik at det ikke går utover dem som ikke ønsker det, skriver «Lucifer Morningstar».

Gråt Rosenborg sier til Dagbladet at hun vanligvis ikke lar krasse meldinger i kommentarfeltet gå inn på seg, men at denne gangen gjorde det inntrykk.

- Vanligvis preller kritikken rett av, men i går sto jeg i butikken med en liter melk i hånda og grein som en liten unge. Det er helt jævlig, sier hun.

Hun forteller videre at dette kaster lys på et annet problem - at kvinner som ytrer seg i betente saker blir sjikanert og truet til stillhet.

- Blir ikke denne problematikken løftet fram, har jeg jo fått all denne dritten for ingen nytte. Jeg gjør dette for å oppnå noe, ikke for å få oppmerksomhet. For den oppmerksomheten jeg får, den er ikke hyggelig.

Jødehets Flere fant også ut at Rosenborg er jødisk, og gjorde det til en del av debatten.

- Som jødedame, er det noe hat du har for hvite menn? Hat pga fortiden i Europa?, skriver Chris.

BLOGG: Linn Rosenborg skrev blogginnlegget som fikk kommentarfeltet til å koke over. Skjermdump: Blogg.no
BLOGG: Linn Rosenborg skrev blogginnlegget som fikk kommentarfeltet til å koke over. Skjermdump: Blogg.no Vis mer

Hun forteller at det ikke nødvendigvis var enkeltkommentarer som gjorde utslaget, men antallet og tonen.

- De er veldig sinte. Et par av de går også på at jeg er jødisk, og det har ikke skjedd før. Det vonde er voldtektsretorikken. Bare fordi jeg er uenig, så fortjener jeg å bli voldtatt. Det er det voldsomme sinnet og den seksuelt sjikanerende tonen som er vond, sier Rosenborg.

- Jeg tenker at dette bekrefter mye av det jeg vil formidle. Det er folk som gjemmer seg bak alternative motiver. Det er merkelig å uttale at man skal kjempe mot et nedrig kvinnesyn, for så å gi uttrykk for det som verre er selv.

«Hobby-hetsere» Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har kartlagt høyreekstreme og kontrajihadistiske miljøer på internett i flere år. Han har selv lest innlegget til Rosenborg og fått med seg mange av kommentarene,

- Mitt inntrykk er at når kvinner ytrer seg om spørsmål rundt innvandring eller feminisme, så får de umiddelbart mye dritt mot seg. Det finnes en del folk som nærmest har netthets som en hobby. De er kjappe til å reagere, og skriver i kommentarfeltet umiddelbart, sier han til Dagbladet.

Strømmen mener kommentarfelt på internett fjerner en sperre folk har i andre sosiale sammenhenger. Han sier det er vanskelig å definere de som kommer med slike kommentarer. 

- Det er folk i alle aldre, fra begge kjønn. Det er klart at en del av disse er folk som har opplevd litt mange nederlag i sine egne liv, men det er ikke fullt så enkelt. Det er noe med internett som fjerner en del sosiale sperrer for veldig mange. 

Ifølge forfatteren er det langt fra sikkert at alle kommentatorene har høyreekstreme meninger.

- Flere av de som kommenterer er folk som har åpenbart ekstreme politiske idéer. En del har bare et ønske om å lage trøbbel og skape oppmerksomhet rundt seg selv, uten noen spesielt god grunn. De provoserer for provokasjonens skyld, sier han.

PROBLEMATIKK: - Blir ikke denne problematikken løftet fram, har jeg jo fått all denne dritten for ingen nytte. Jeg gjør dette for å oppnå noe, ikke for å få oppmerksomhet. For den oppmerksomheten jeg får, den er ikke hyggelig, sier Rosenborg. Foto: Privat
PROBLEMATIKK: - Blir ikke denne problematikken løftet fram, har jeg jo fått all denne dritten for ingen nytte. Jeg gjør dette for å oppnå noe, ikke for å få oppmerksomhet. For den oppmerksomheten jeg får, den er ikke hyggelig, sier Rosenborg. Foto: Privat Vis mer