Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bloggere ble truet med millionssøksmål etter å ha blogget om «helsesjokolade»

Servicenettverk la ut bilde og «Mortens» kontaktinfo på sine nettsider.

KRITISK TIL SUPERSJOKOLADE: Bloggeren Gunnar Tjomlid skrev i går om hvordan en annen blogger ble truet av Sjokoservice Norge etter å ha skrevet negativt om sjokoladen Xocai.
KRITISK TIL SUPERSJOKOLADE: Bloggeren Gunnar Tjomlid skrev i går om hvordan en annen blogger ble truet av Sjokoservice Norge etter å ha skrevet negativt om sjokoladen Xocai. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To bloggere mener de har blitt truet og sjikanert av selskapet Sjokoservice Norge etter å ha skrevet kritiske blogginnlegg om sjokoladen Xocai som reklamerer med en rekke helsegevinster hvis du spiser sjokoladen.

Mannen bak bloggen Unfiltered Perception, Gunnar Roland Tjomlid, skrev i går om opplevelsen en annen, anonymisert blogger, har hatt etter å ha skrevet om Xocai i 2010. Blogginnlegget har skapt stor debatt i sosiale medier.

Mannen, som Tjomlid har anonymisert og kaller «Morten», skrev to blogginnlegg hvor han kritisk så på de ulike helsegevinstene reklamen for Xocai hevdet sjokoladen hadde.

Reklamen hevder blant annet at antioksidantene i sjokoladen kan styrke immunforsvaret, bedre hukommelsen, hjelpe mot depresjon og være bra for diabetikere.

- Veldig ubehagelig Før blogginnlegget ble postet i 2010 kontaktet «Morten» 15 distributører for sjokoladen. Han hadde gått påstandene i reklamen i sømmene og mente den ga feil informasjon. Ingen av de 15 ønsket å bidra med informasjon.

«Morten» mottok den første e-posten fra Sjokoservice Norge den 22. april i år og valgte etter en e-postutveksling å fjerne de to aktuelle blogginnleggene.

- Jeg har nå fjernet blogginnleggene og eksplisitt sagt at jeg ikke ønsker noe mer kontakt med selskapet. Det er klart dette har vært veldig ubehagelig. Jeg har små barn, og selskapet la ut adressen min og oppfordret folk til å oppsøke meg, sier «Morten» til Dagbladet.

LA UT NAVN OG ADRESSE: Sjokoservice Norge la ut personlige opplysningen om «Morten» og hans arbeidssituasjon på sine nettsider. Informasjonen er nå fjernet.
LA UT NAVN OG ADRESSE: Sjokoservice Norge la ut personlige opplysningen om «Morten» og hans arbeidssituasjon på sine nettsider. Informasjonen er nå fjernet. Vis mer

I den første e-posten fra Sjokoservice Norge skriver selskapet at de har fått veldig mange sinte henvendelser fra sine medlemmer angående blogginnlegget og at saken er sendt over til selskapets advokater i USA som nå forbreder søksmål.

Truet med søksmål «Ut hva de signaler vi har fått, vil søksmålet bli på et syvsifret beløp, og det er ikke i kroner. Dette fordi selskapet nå ønsker å statuere et eksempel en gang for alle, og således skape presedens for andre land i Skandinavia og resten av Europa » skriver selskapet.

I e-posten står det også at selskapet etter uttallige oppfordringer har valgt å redegjøre for «Mortens» blogg og person på sine nettsider. De la ut bilde av «Morten» med navn, adresse og informasjon om hans arbeidssituasjon. De la også ut en beskrivelse av hvordan en kan kjøre for å komme seg til hjemmet hans, og et «stamtre» med bilder og informasjon om familien hans.

«Morten» svarte på den første e-posten og inviterte selskapet til å påpeke og dokumentere hvilke påstander de mente ikke var korrekte, men fikk til svar at dette var for sent.

- Kan ikke trues til stillhet I e-posten hvor de avviser å påpeke hvilke påstander som er feil i artikkelen på «Mortens» blogg skriver Sjokoservice også:

Imidlertid kan opplyses; etter vi la ut informasjon om din blogg og din person på våre nettsider, får vi daglig tilbakemeldinger fra våre medlemmer. I lukket gruppe på Facebook, foregår det i disse dager en hissig diskusjon om din blogg og person, hvor det fremsettes kreative forslag for å stanse ditt angrep på produktet Xoçai?, selskapet MXI Corp. og selskapets representanter — en gang for alle.

Gunnar Tjomlid sier det er flere grunnet til at han valgte å publisere blogginnleggene på nytt og skrive om «Mortens» opplevelser.

- For det første er det gjort grundig research til artiklene som ble lagt ut, og jeg mener dette er informasjon som burde ligge ute. For det andre reagerer jeg selvfølgelig veldig på metodene som har blitt brukt - at folk rett og slett trues til stillhet. Jeg blogger selv mye om helse og alternativbransjen, og er en av Norges mest leste bloggere på disse temaene. Hvis ikke jeg tar opp dette, hvem skal gjøre det da? sier han.

- Ikke redd for trusler Også Tjomlid forteller at han har blitt truet med søksmål etter at han postet innleggene.

REPOSTET INNLEGGENE: Bloggeren Gunnar Roland Tjomlid valgte å publisere «Mortens» blogginnlegg på nytt, samt et innlegg om hvordan Sjokoservice truet ham med søksmål på e-post. Foto: Privat
REPOSTET INNLEGGENE: Bloggeren Gunnar Roland Tjomlid valgte å publisere «Mortens» blogginnlegg på nytt, samt et innlegg om hvordan Sjokoservice truet ham med søksmål på e-post. Foto: Privat Vis mer

- Truslene bekymrer meg ikke så mye, jeg anser det egentlig som tomme trusler. "Morten" var i en annen situasjon enn meg og jeg forstår godt at han synes truslene var ubehagelige og valgte å fjerne innleggene. Jeg ser imidelertid ikke noen grunn til at jeg skal fjerne mine innlegg på grunn av trusler om søksmål, sier han.

«Jeg har i etterkant av telefonsamtalen informert Sjokoservice Norge skriftlig om denne bloggposten, og de har lovet å gi en skriftlig tilbakemelding. (På telefon ble jeg også truet med amerikanske søksmål som langt ville overgå det som «Morten» ble truet med. Vi får se hva de finner på)» skriver han på bloggen.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få tak Sjokoservice Norge via telefon, e-post og sms uten hell.

Fredrikstad Blad har vært i kontakt med styrelederen i servicenettverket som sier han ikke har vært innblandet i saken.

- Jeg kjenner til deler av saken fra noen e-poster jeg har fått kopi av, men jeg tror ikke den er behandlet i noe styremøte det er skrevet referat fra. Ellers har jeg ingen kommentarer. Takk for samtalen, sier han.

f-b.no skriver at alle kontaktnavn, telefonnummer og e-postadresser ble fjernet fra Sjokoservice Norges nettsider etter at saken ble publisert tirsdag kveld.

Les Tjomlids blogginnlegg og hele e-postutvekslingen mellom «Morten» og Sjokoservice Norge.

BILDER AV FAMILIEN: Sjokoservice la ut kjørebeskrivelser til «Mortens» hus, samt et «stamtre» som viser bilder og navn på «Mortens» foreldre, søsken og kone, med alles yrker, fødselsår og bosted.
BILDER AV FAMILIEN: Sjokoservice la ut kjørebeskrivelser til «Mortens» hus, samt et «stamtre» som viser bilder og navn på «Mortens» foreldre, søsken og kone, med alles yrker, fødselsår og bosted. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!