Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bloggere får kjeft etter «asylbarna får jo alt»-innlegg

Milliardær-arvingene har startet innsamlingsaksjon for fattige barn i Norge. De reagerer på at lokale Røde Kors prioriterer flyktningbarn.

REAGERER PÅ ASYLBARNGAVER:  Bloggerne og milliardær-arvingene Maria Høili (32) og Kristine Saltvold Høili (25) reagerte på at Asker Røde Kors ga julegaver til barn på flyktningmottak og ikke andre fattige barn i kommunen. Innlegget hvor de reagerte på at «all Røde Kors sin støtte går til asylbarn og ikke våre egne» har ført til en flom av tilbakemeldinger. Foto: Privat
REAGERER PÅ ASYLBARNGAVER: Bloggerne og milliardær-arvingene Maria Høili (32) og Kristine Saltvold Høili (25) reagerte på at Asker Røde Kors ga julegaver til barn på flyktningmottak og ikke andre fattige barn i kommunen. Innlegget hvor de reagerte på at «all Røde Kors sin støtte går til asylbarn og ikke våre egne» har ført til en flom av tilbakemeldinger. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Fattige barn i Norge blir ikke tatt hånd om fordi asylbarn blir prioritert, hjelp meg å gjøre noe med saken!», het innlegget på bloggene til Maria Høili (32) og Kristine Saltvold Høili (25).

Det førte til en kritikkstorm, 300 kommentarer, 19 000 delinger på Facebook og omtale i Budstikka.

Bloggerne gikk ut med en kampanje for å samle inn penger til fattige barn i Norge, med argumenter om at flyktningbarna nå får alt.

- Det begynte med en provokasjon. Vi begynte med et ønske om samarbeid med Røde Kors, og å levere julegaver dit så de kunne levere dem videre. Men de skulle bare rette fokus mot mottakene, så da ble det ikke noe samarbeid, sier Maria Høili til Dagbladet.

Mye kritikk De to bloggerne er millionarvinger av Europris-gründer Terje Høili, som er Marias far og Kristines svigerfar.

I kommentarfeltet applauderer flere innsatsen for fattige barn i Norge, som mammaen som skriver: «Er flaut og mindreverdig å måtte si nei til så lite som en kino og bowling.. Du føler deg ikke som en god mamma da». Men de to kritiseres også for å sette to svake grupper i det norske samfunnet opp mot hverandre. Kritikken går på at innlegget skaper et bilde av «flyktningene eller oss».

- Ja det kan man godt beskylde meg for, men siden all sine Røde Kors-pengene skulle gå til mottakene, så var den gruppa dekket. Så min overskrift var riktig. Det var budskapet, det handler ikke om å sette grupper opp mot hverandre, men å fortelle om det som skjer. Barna i mottakene får ikke mindre av den grunn, for de får jo alt. Her er det en skjevfordeling, sier Maria Høili.

«Altså all Røde Kors sin støtte går til asylbarn og ikke våre egne?» spurte hun i blogginnlegget. «De større frivillige aktørene sitter med millioner på bok, og har et sugerør ned i kommunekassa for å få finansiert aktivitetene de tilbyr... Og hva tilbyr de: Primært sett arbeid med minoriteter!», skrev de to bloggerne.

Røde Kors reagerer Asker Røde Kors har reagert på denne framstillingen av organisasjonen.

BLOGGINNLEGG SKAPTE BLEST:  Maria Høili sier de provoserte for å nå ut til flest mulig lesere. Begge bloggerne har gitt en offentlig beklagelse, men Maria Høili sier hun står for at det er feil at flyktningbarna på mottakene får alle gavene. Foto: Skjermdump bloggen
BLOGGINNLEGG SKAPTE BLEST: Maria Høili sier de provoserte for å nå ut til flest mulig lesere. Begge bloggerne har gitt en offentlig beklagelse, men Maria Høili sier hun står for at det er feil at flyktningbarna på mottakene får alle gavene. Foto: Skjermdump bloggen Vis mer

- Det hun skriver er direkte uriktig. Vi har ikke sugerør i statskassa, og vi jobber for alle barn med alle midlene vi har, sier leder Aud Lene Hedemann Larsen i Asker Asker Røde Kors til Budstikka.

De har inngått en avtale med en videregående skole som lager julegaver til flyktningbarn på mottaket på Vardåsen. Der er det nå 35 flyktningbarn.

- Vi har anmodet andre om å ta kontakt med Kirkens Bymisjon, for der ser vi at julegaver blir distribuert til rette mottakere rundt omkring. Vi arrangerer også en «Alternativ jul», der er det samlet inn gaver gjennom biblioteket, da går gavene til de som er på «Alternativ jul», ikke bare asylbarn, sier nestleder Robert Georg Grønvold til Dagbladet.

Han sier de bare har én bil for å kjøre ut julegaver.

- Vi sitter ikke igjen med noen dårlig samvittighet for at vi akkurat i denne sammenhengen velger å gi opp til Vardåsen. Vi prioriterer Vardåsen, slår Grønvold fast.

Offentlig beklagelse Høili-bloggerne har siden lørdag gått ut med en offentlig beklagelse til Røde Kors og berømmet alt det gode arbeidet  som gjøres av de frivillige der.

Men Maria Høili står fast på at oppmerksomheten til Røde Kors skulle vært rettet mot begge grupper, og overskriften på blogginnlegget hennes har blitt stående: «Fattige barn i Norge blir ikke tatt hånd om fordi asylbarn blir prioritert, hjelp meg å gjøre noe med saken!».

- All støtten går til asylbarn og asylmottak. Jeg synes det er veldig rart ettersom Asker ligger i toppen på fattigdom for barn. Jeg synes man kan gjøre en både- og-fordeling, sier Høili.

- Måtte provosere I dag er det over 80 000 fattige barn i Norge. Flest fattige barn er det i Oslo, Østfold og Telemark, og barn med innvandrerbakgrunn er overrepresentert. I beklagelsen måtte Høili gå ut og påpeke at hun ikke bare ville hjelpe hvite barn, fordi mange hadde reagert på at hun sa at «våre egne» ikke får hjelp.

- For å nå ut til flest mulig må man komme med en provoserende overskrift, for hvis ikke er det ingen som leser det. Vi ville oppnå flest mulig som ville se det og hjelpe til, sier Høili.

Siden lørdag har bloggerne samlet inn 50 000 kroner til organisasjonen Rett Fram, som hjelper fattige barnefamilier. Organisasjonen er et AS og ikke medlem av innsamlingskontrollen, godkjenningsorganet som alle store og seriøse organisasjoner er medlem av.

- Da vi starta så hadde drammen cirka 2100 barn som lå under fattigdomsgrensa. Nå har det vippet over 3000 barn, selv om det er vanskelig å anslå det nøyaktige tallet. Økningen av fattige barn i Drammen har vært veldig stor. Det er barn som mister all form for sosial aktivitet og faller utenfor det sosiale fellesskapet. Barn som ikke feirer jul og ikke feirer bursdag, sier daglig leder Ronny Andrè Johnsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!