BEKYMRET: Den opprinnelige bekymringsmeldingen på MetaFilter som startet redningsaksjonen.
BEKYMRET: Den opprinnelige bekymringsmeldingen på MetaFilter som startet redningsaksjonen.Vis mer

Bloggere hindret trafficking-tragedie

Og nå går historien nettet over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fortellingen om en engasjert gjeng med nettbrukere som kan ha reddet to unge kvinner fra sexslaveri går nå nettet over.

Historien begynner med Daniel Reetz, et medlem av den brukergenererte bloggen MetaFilter. Reetz var bekymret for en venninne og tidligere student, «K», og hennes venninne «S».

K og S, begge fra Russland, hadde betalt 3000 dollar for å reise til USA via et noe suspekt reisebyrå som hadde lovet dem arbeid, men i siste liten ble jobbtilbudet trukket tilbake.

Nå var de i ferd med å reise fra Washington til New York for å møte en person som hadde lovet dem en «vertinnejobber» på en nattklubb, som etter hvert viste seg å være en heller suspekt strippeklubb.

Postet bekymringsmelding
Reetz ante ugler i mosen og postet sist onsdag en bekymringsmelding til MetaFilter, hvor nettstedets brukere kjapt tolket signalene i retning trafficking. Sjansene for at jobbtilbudet skulle være legitimt, virket små.

- Dette er bokstavelig talt et lærebokeksempel på kvinner på trafficking inn i sexindustrien, advarte for eksempel brukeren embrangled, i det som etter hvert ble en svært lang diskusjonstråd fokusert på å redde K og S.

- Traffickere sikter seg inn på russiske kvinner. De blir alltid lovet jobb, og jobbtilbudet forsvinner alltid i siste liten. Det er alltid press på at de må bli, ofte for å betale tilbake lånet som finansierte turen. Den faktiske jobben er nesten alltid prostitusjon, som oftest tvungen og ubetalt.

Fortvilet situasjon
Et omfattende samarbeid for skjøt fart, men å få jentene til å innse at de var i ferd med å gå i en felle, var lettere sagt enn gjort.

- Det er mange følelsesmessige, kulturelle og personlige faktorer involvert her, og ikke alle er logiske eller enkle å forstå, forklarte Reetz, som selv befant seg på biltur gjennom California.

Til tross for omfattende innsats og advarsler fra ham og de øvrige MetaFilter-brukerne. De ringte blant annet flere trafficking-tipslinjer, men fikk beskjed om at K og S måtte ringe selv. Og jentene insiserte fortsatt på å ta bussen til New York.

Situasjonen virket fortvilet, inntil en av MetaFilter-brukerne, Kathrine Hines, kom opp med en annen strategi.

- De er unge kvinner. De vil ha det gøy og dra til New York, så jeg tenkte at «jeg kan gi dem en annen valgmulighet», fortalte Hines til Newsweek.

Donerte 3500 dollar
Dermed sendte hun jentene en SMS hvor hun enkelt og greit inviterte dem på besøk og spurte om de ville finne på noe. K og S sa seg villige til å møte henne på busstasjonen.

På dette tidspunktet var også politiet blitt involvert. På busstoppet ble Hines og jentene møtt av to politimenn, som avhørte jentene og lot dem dra hjem til Hines, hvor de foreløpig oppholder seg.

Samtidig har nettbrukere donert 3500 dollar til PayPal-kontoen til Hines, som er arbeidsledig, for å støtte henne og jentene mens de venter på at situasjonen skal få en mer permanent løsning.

Den opprinnelige diskusjonstråden finnes fortsatt tilgjengelig på MetaFilter, og er anbefalt lesning.