Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bloggere og homoforkjempere lider under drapsbølge i Bangladesh. Politiet tror militante islamister står bak

- Gjerningspersonene ropte Allahu Akbar.

DRAPSBØLGE: Flere aktivister og sekulære bloggere er drept i Bangladesh. Redaktøren i landets første magasin som kjempet for rettighetene til homofile, bifile og transseksuelle ble knivdrept, samme ble hans venn mandag i en leilighet i hovedstaden Dhaka. Foto: AFP PHOTO / Rehman Asad / NTB Scanpix
DRAPSBØLGE: Flere aktivister og sekulære bloggere er drept i Bangladesh. Redaktøren i landets første magasin som kjempet for rettighetene til homofile, bifile og transseksuelle ble knivdrept, samme ble hans venn mandag i en leilighet i hovedstaden Dhaka. Foto: AFP PHOTO / Rehman Asad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bangladesh opplever nå en drapsbølge der utlendinger, religiøse minoriteter og bloggere er målet. Bare i løpet av april er fire aktivister og deres partnere blitt brutalt drept.

I landet som ifølge nyhetsbyrået Associated Press er kjent for toleranse og aksept for forskjellige verdigrunnlag og religioner, frykter man nå at religiøse ekstremister har fått fotfeste.

- De brutale drapene viser mangelen på beskyttelse som blir tilbudt fredelige aktivister i landet, sier Champa Pater, i Amnesty International.

Redaktør drept Mandag ble redaktøren i bladet Roopbaan, Xulhaz Mannan (35), drept av fire eller fem gjerningspersoner som tok seg inn i leiligheten hans og knivstakk ham til døde.

Roopbaan er Bangladesh sitt første magasin som kjemper for homofile, biseksuelle og transseksuelle personer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Redaktøren, som også jobber på den amerikanske ambassaden i landet, mistet også en venn i angrepet. Gjerningspersonene skal ha tatt seg inn i leiligheten utkledd som budbringere, men skal ha gått til angrep på de to med macheter.

- Allahu Akbar - Xulhaz Mannan var en mer enn en kollega for oss på ambassaden. Han var en kjær venn, sier den amerikanske ambassadøren til Bangladesh, Mercia Bernicat, ifølge NTB.

Ifølge vitner skal gjerningspersonene ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er stor) da de rømte åstedet. Politiet tror militante islamister står bak.

Angrepet i Bangladesh kommer bare to dager etter at en universitetsprofessor ble drept på samme måte nord i landet, skriver NTB.

Ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for det drapet. I 2015 ble to bloggere drept etter at de roste Roopbaans arbeid. Politiet tror at militante islamister også står bak disse drapene.

Benekter IS-tilknytning Andre angrep fant også sted i landet på mandag, men det er ikke sikkert om ekstreme islamister sto bak disse. To menn, som satt på samme motorsykkel, ble skutt til døde, sier lokal politi.

En lærer ble også knivdrept i et annet distrikt, opplyser politiet.

Fem sekulære bloggere og en forlegger er knivdrept i Bangladesh siden februar i fjor.

En al-Qaida-tilknyttet gruppe påtok seg ansvaret for drapet på en liberal blogger tidligere i april.

Myndighetene benekter at IS og al-Qaida er tilstedeværende i landet, og sier at det er hjemlige militante islamister som står bak angrepene.

DREPT I EGEN LEILIGHET: Mandag ble redaktøren i bladet Roopbaan, Xulhaz Mannan (35), drept av fire eller fem gjerningspersoner som tok seg inn i leiligheten hans og knivstakk ham til døde. En venn av Mannan ble også drept. Her ligger de to døde kroppene tildekket.  Foto: NTB Scanpix
DREPT I EGEN LEILIGHET: Mandag ble redaktøren i bladet Roopbaan, Xulhaz Mannan (35), drept av fire eller fem gjerningspersoner som tok seg inn i leiligheten hans og knivstakk ham til døde. En venn av Mannan ble også drept. Her ligger de to døde kroppene tildekket. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart