Bloggere senket regjeringens blasfemi-forslag

For første gang var det bloggere som satte den politiske dagsorden i Norge.

MÅTTE BØYE AV:
Sp-leder Liv Signe Navarsete sa Sps blasfemiforslag ble en belastning for regjeringen, men avviste at press fra statsminister Jens Stoltenberg fikk henne til å trekke det omstridte forslaget. Hun måtte svare på spørsmål om tilbaketrekningen i spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MÅTTE BØYE AV: Sp-leder Liv Signe Navarsete sa Sps blasfemiforslag ble en belastning for regjeringen, men avviste at press fra statsminister Jens Stoltenberg fikk henne til å trekke det omstridte forslaget. Hun måtte svare på spørsmål om tilbaketrekningen i spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fredag 19. desember sendte Justisdepartementet ut en pressemelding med denne overskriften: «Ny straffelov: Bedre vern mot hatefulle ytringer». Der fortalte Knut Storberget (Ap) at regjeringen endelig hadde bestemt seg for å fjerne blasfemiparagrafen. Det som ikke fikk like mye oppmerksomhet var at regjeringen foreslo å utvide § 185 mot hatefulle ytringer:

«Regjeringen vil derfor foreslå å utvide § 185 om hatefulle ytringer slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»

- Møtt med taushet«Så hvordan reagerte norsk presse på at ytringsfriheten skal avgrenses fordi han kan føre til konflikter, og at norsk lovverk må endres på grunn av at enkelte innvandrergrupper ikke tåler det samme som trauste, kristne og etniske nordmenn? Med nær total taushet», skriver journalist Jon Hustad i Dag og Tid i artikkelen «redsla for religionskritikk» som kom ut 22. januar.

En av de få tingene man kunne lese om saken i hovedmediene var en melding fra NTB om at «regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen.» Meldingen ble gjengitt i flere medier, blant annet TV 2, Nettavisen og DagenMagazinet. Så ble det stille.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.