Bloggeren som «fornærmet islam»: - Det var et mirakel at jeg overlevde de 50 piskeslagene

Raif Badawi vil gi ut bok fra fengselet.

INTERNASJONALE PROTESTER: Saken til bloggeren fra Saudi-Arabia, Raif Badawi har engasjert bredt, her fra en demonstrasjon i Oslo tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INTERNASJONALE PROTESTER: Saken til bloggeren fra Saudi-Arabia, Raif Badawi har engasjert bredt, her fra en demonstrasjon i Oslo tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den piskeslagdømte saudiarabiske bloggeren Raif Badawi (31) vil gi ut bok om det han har opplevd etter at han i 2013 dømt 600 piskeslag og sju år i fengsel for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på internett.

Nylig fikk han lov til å snakke med kona Ensaf Haidar på telefon, og hun har skrevet ned tekstene han har diktert til henne. Ifølge tyske Der Spiegel har han blant annet sagt til henne at det var et «mirakel» at han overlevde de 50 første piskeslagene.

Ropte «Allahu akbar» Hun sier at en folkemengde sto rundt ham og ropte «Allahu akbar» («Gud er størst») mens han ble slått.

- All denne lidelsen bare fordi jeg sa det jeg mente, sier han, ifølge Der Spiegel.

Kona, som befinner seg i Canadai, sier mannen ser den kommende boka som en fortsettelse av arbeidet, og at han er sikker på at han kjemper en viktig kamp.

- Raif er sliten og savner barna. Men han tenker ikke på å gi opp kampen. Raif er ikke mannen som gir seg, sa hun til svenske Expressen tidligere denne måneden.

Frykter ny tiltale Badawi har sittet fengslet siden juni 2012 på grunn av det retten mener er «blasfemiske ytringer på sin blogg og i sine TV-sendinger på internett».

Kona frykter at mannen vil bli stilt for retten for frafall fra islam, skriver The Independent.

I 2013 var han opprinnelig tiltalt for frafall fra islam (apostasi), men dette ble frafalt. Kona frykter at Raif kan bli dømt til døden i en ny sak. Ifølge dommen mot Badawi skulle han få 50 piskeslag hver fredag i flere uker. Den første piskingen skjedde 9. januar i år, men siden har resten av straffen blitt utsatt på grunn av hans helsetilstand.

Straffen mot ham har vekket sterke internasjonale reaksjoner.

Amnesty International skriver på sin nettside at de anser Raif Badawi som en samvittighetsfange, fengslet utelukkende for å ha benyttet seg av ytringsfriheten.