SKATTER: Bloggeren Voe, Emilie Nereng, har Norges best besøkte blogg. Foreldrene, Erling og Linda, har hatt en tett dialog med det lokale skattekontoret om inntektene, men har ikke hørt noe om at også gaver skal innrapporteres. Foto: PRIVAT
SKATTER: Bloggeren Voe, Emilie Nereng, har Norges best besøkte blogg. Foreldrene, Erling og Linda, har hatt en tett dialog med det lokale skattekontoret om inntektene, men har ikke hørt noe om at også gaver skal innrapporteres. Foto: PRIVATVis mer

Bloggerne kan få en skikkelig baksmell

Skatteetaten leser blogger for å se om de innrapporterer alle gavene de får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De ligger i toppsjiktet både på lese- og inntektsstatistikkene.

Men de unge motebloggerne får også tilsendt produkter de ofte velger å promotere på bloggen sin.

Norges desidert mest leste blogger, Voe, har i flere år hatt problemer med slitter hårtupper. Løsningen på problemet kom i form av en pakke.

«Men, en dag fikk jeg Eco Fruit Mask i posten, og dette er ikke bare noe jeg sier; jeg elsker den!», skriver Emilie Nereng i bloggen sin.

Skattereglene er klare: Hårkuren til Emilie skal innrapporteres til Skatteetaten.

- Det var jeg ikke klar over, sier Erling Nereng, som har hånd om både henvendelser og økonomi for datteren.

- Bør ta kontakt
Den stadig vanligere måten å promotere produkter på er også noe Skatteetaten har fått med seg. Og begynt å ta tak i.

- Innimellom snapper vi opp i media at bloggere tjener penger på å motta slike gaver. Da hender det vi leser gjennom bloggene og sjekker om de har innrapportert gavene de har mottatt, sier direktør Øivind Strømme i Skatteetaten.

For reglene er klare: en gave er en gave, og skal som hovedregel innrapporteres.

- I 99 prosent av tilfellene er dette på hobbybasis, men det går en slags uklar grense hvor den samlede verdien blir så stor at det kan regnes som næring. Det er ingen konkret beløpsgrense, og det er heller ingen automatikk i at det blir regnet som næring, men vi anbefaler bloggere som er usikre å ta kontakt med sitt lokale skattekontor. Vi vil gjerne ha en dialog med enkeltpersoner om dette.

Kan få baksmellSkatteetaten har forholdt seg til bloggernes gaver i 2-3 år, og har også gjort kontroller, forteller Strømme. Men han usikker på om de har avdekket noen.

- Dersom de ikke har innrapport vil det bli en tilleggsskatt, slik det er vanlig når man ikke har oppgitt den inntekten man har, eller gaver, uavhengig av bransje.

Håpløs jobbFaren til Norges mest leste blogger mener dette gjør det vanskelig for bloggerne.

- Emilie er Norges desidert mest leste, og mottar ukentlig minst én pakke uten at hun har bedt om det, og ofte uten at hun en gang vet hvor den er fra. Vi følger godt opp, men hva med de andre unge bloggerne som ikke har noe slik støtteapparat? spør Erling Nereng.

Han og kona har allerede vært i dialog med det lokale skattekontoret.

- Fordi Emilie er under 18 ble løsningen at vi opprettet et firma, og ansatte Emilie gjennom det. Det betyr at vi må betale 14.1 prosent av alle inntekter i arbeidsgiveravgift. Det er penger hun går glipp av, og et tungvint system, men det var løsningen skatteetaten anbefalte. Hvis de nå skal begynne å sjekke gaver får de en jobb som ikke jeg kan se at er verdt det, for så store summer er det ikke snakk om, mener Erling Nereng.

ØKONOMIANSVARLIG og bloggerpappa Erling Nereng sier han ikke var klar over skatteproblematikken på gaver. Foto : Sigurd Fandango
ØKONOMIANSVARLIG og bloggerpappa Erling Nereng sier han ikke var klar over skatteproblematikken på gaver. Foto : Sigurd Fandango Vis mer