Blogget om sjefen - fikk sparken på dagen

- Det var ikke verdt det, sier 21-åring fra Fredrikstad.

AVSKJED PÅ DAGEN: 21-åringen fra Fredrikstad med avskjedsbrevet han fikk overlevert fra arbeidsgiver i går. Foto: JOHN T. PEDERSEN
AVSKJED PÅ DAGEN: 21-åringen fra Fredrikstad med avskjedsbrevet han fikk overlevert fra arbeidsgiver i går. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En 21-årig mann fra Fredrikstad er plutselig arbeidsløs etter at han denne uka fikk sparken fra vikarbyrået Proffice med umiddelbar virkning. Årsak: I sin private blogg skrev han obskøne innlegg om sin sjef på jobben.

«'Sjefen' strutter rundt, med puppene i været og ræva plassert godt inntil mennene på jobben. (...) Hun kan jo faen meg ikke annet enn å drive hor. VURDERT å skifte jobb, kanskje?»

Slik lyder deler av blogginnlegget «Pupper, sjef og kuse», datert forrige torsdag, med oppfølgeren «My Boss, Part 2» dagen etter.

Oppringt
- Jeg ble oppringt på mandag og ble fortalt at jeg hadde fått sparken på grunn av bloggingen, forteller 21-åringen, som ikke engang fikk komme tilbake på jobb for å hente tingene sine, men måtte sende en kamerat i stedet. I tillegg fikk han klar beskjed om å slette de aktuelle innleggene.

- Jeg fikk inntrykk av at jeg kunne bli saksøkt dersom innleggene ikke ble fjernet, sier eksvikaren til Dagbladet.no.

Nå advarer den arbeidsløse mannen andre bloggere, spesielt unge, mot å skrive ting de seinere kan komme til å angre på.

- Tenkt dobbelt før du legger det ut: Er det verdt det? sier den angrende 21-åringen og konstaterer at bloggen definitivt ikke var verdt jobben.

- Det har vært ei kjip uke, sier han.

Anonymisert
At verken arbeidsplassen eller den kvinnelige sjefen var nevnt med navn i bloggen, hadde ingenting å si; bekjente av henne klarte å identifisere kvinnen i slutten av 30-åra blant arbeidsstedets mellomledere, og det gikk da ikke lang tid før oppdragsgiver Proffice fikk beskjed.

På et møte med Proffice i går fikk Fredrikstad-mannen formelt overlevert avskjeden på grått papir:

«Du avskjediges med øyeblikkelig virkning. (...) Årsaken til avskjeden er tekst som står på din blogg. Det likte vår kunde og vi særdeles dårlig,» er den klare beskjeden fra salgssjefen ved Proffices avdeling i Fredrikstad.

21-åringen har vært tilknyttet Proffice i over et år, og har hatt engasjement hos en av Proffices største kunder, et telemarketingfirma, siden januar. Han beskriver forholdet til Proffice som «veldig bra», arbeidsmiljøet på callsenteret likeså - helt til den kvinnelige sjefen kom inn i bildet.

- Hun sjefet og styrte, og vi fikk aldri hjelp med tekniske problemer, som jo gjerne oppstår på en arbeidsplass som dette. Min oppfatning var at hun var mer opptatt av å flørte med mannlige kolleger enn av å bistå oss, sier 21-åringen.

Fredrikstad-mannen vedgår likevel at innleggene var «grove».

AVSKJEDSGRUNN: Blogginnlegget «Pupper, sjef og kuse» fra forrige torsdag ble altfor sterk kost for arbeidsgiver Proffice, som avskjediget den 21-årige telefonselgeren på dagen. Bloggen ble også krevd slettet og ligger ikke lenger ute. Faksimile: 21-ÅRINGENS BLOGG
AVSKJEDSGRUNN: Blogginnlegget «Pupper, sjef og kuse» fra forrige torsdag ble altfor sterk kost for arbeidsgiver Proffice, som avskjediget den 21-årige telefonselgeren på dagen. Bloggen ble også krevd slettet og ligger ikke lenger ute. Faksimile: 21-ÅRINGENS BLOGG Vis mer

- Som å snakke til media
Fredrikstad-saken er ikke unik i norsk sammenheng; i fjor fikk TV-profil Trine Grung sparken fra TVNorge etter å ha blogget negativt om kollega Elin Tvedt.

- Folk er for uforsiktige når de blogger. Alt på nettet er offentlig og kan finnes av absolutt alle. Man må kunne stå for det man skriver i ettertid, sier Heidi Nordby Lunde, bedre kjent som VamPus, til Dagbladet.no.

Den prisbelønte bloggeren startet i utgangspunktet med å blogge anonymt, men etter bråket rundt Muhammed-tegningene i 2005 sto hun fram med fullt navn og har gjort det siden.

- Da jeg startet som anonym, skrev jeg om alt mulig rart, som nachspiel og one-night stands. Etter hvert fant jeg imidlertid ut at moren min og sjefen leste bloggen - og det var ikke så morsomt, sier Lunde, som har følgende tommelfingerregel for bloggere:

- Ikke skriv ting som du ikke ville sagt til vedkommende selv, ansikt til ansikt. Skriv som om din verste fiende leser det - alt kan bli brukt mot deg.

- Ingen gjemmesteder
Lunde understreker at det ikke finnes obskure steder på nettet.

- Du kan ha én leser i mange år, men plutselig skriver du noe kontroversielt som ender opp som tips hos Dagbladet - og vips har du 10 000 lesere, sier VamPus, og fortsetter:

- Det er som å stå på et torg. Hvis alle mener og sier det samme, får du ingen oppmerksomhet, men med en gang du sier noe spesielt, snur alle seg etter deg.

Lunde tror vi bare er i startgropa når det gjelder å publisere seg selv og sine på nettet.

- Man vil ofte ha mange lesere, men skriver som om det var for den innerste kretsen; man publiserer bilder av barna sine og skriver «postkort på nett», f.eks. på Facebook, sier hun og fortsetter:

- Da jeg var anonym, anonymiserte også jeg venner og kjente; husk at selv om du har valget mellom å framstå som anonym eller ei, gjelder ikke det dem som blir omtalt.

- Vanskelig, vanskelig sak
21-åringens arbeidsgiver Proffice, ved direktør for industri og logistikk Erik Nyhus, bekrefter at den dramatiske reaksjonen kom som følge av bloggingen.

- VÆR FORSIKTIG: Heidi Nordy Lunde, også kjent som Norges kanskje mest kjente blogger VamPus, ber folk vise større aktsomhet når de blogger. - Alt du skriver på nettet, kan brukes mot deg, advarer hun. Foto: JØRN H. MOEN
- VÆR FORSIKTIG: Heidi Nordy Lunde, også kjent som Norges kanskje mest kjente blogger VamPus, ber folk vise større aktsomhet når de blogger. - Alt du skriver på nettet, kan brukes mot deg, advarer hun. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

- Dette er en vanskelig, vanskelig sak - vi går nå gjennom dette på nytt sammen med våre juridiske rådgivere fra NHO; hvis vi har gjort noe feil, må vi rydde opp, sier Nyhus til Dagbladet.no. Han utdyper:

- Arbeidstakeren har krav på rettferdig håndtering, og vi gjennomgår rutinene våre for å se om det er noe vi kunne eller burde gjort annerledes, sier Proffice-direktøren.

Han konstaterer imidlertid at avskjed på dagen er uvanlig.

- Det er som regel resultalt av grove forhold, som f.eks. underslag, trakassering, vold - eller illojalitet, som er vurderingen i dette tilfellet.

- Presedens
Nyhus kjenner ikke til at noen tidligere er blitt avskjediget etter blogging.

- Denne saken kommer til å skape presedens for liknende tilfeller, og det er viktig for våre 2000 ansatte at vi opptrer ryddig og seriøst, sier direktøren, som har forståelse for at saken oppleves som dramatisk.

- Mange av de ansatte er unge, og har kanskje ikke helt oversikt over hvordan de blir oppfattet på nett. Derfor håper jeg at både vi som arbeidsgiver og arbeidstakeren har lært noe når denne prosessen er over, sier Erik Nyhus til Dagbladet.no.

Fredrikstad-mannen på sin side må nå ut og lete etter en ny jobb.

- Vennene mine er bekymret, men selv er jeg optimistisk; jeg håper og tror jeg får en ny jobb snart, sier 21-åringen til Dagbladet.no.

Debatten er fjernet på grunn av en rekke sjikanerende innlegg.

BLOGGET OM ELIN TVEDT, FIKK SPARKEN: TV-profil Trine Grung måtte umiddelbart forlate jobben i TVNorge etter å ha blogget negativt om sin kollega Elin Tvedt i fjor høst. Foto: JØRN H. MOEN
BLOGGET OM ELIN TVEDT, FIKK SPARKEN: TV-profil Trine Grung måtte umiddelbart forlate jobben i TVNorge etter å ha blogget negativt om sin kollega Elin Tvedt i fjor høst. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer