Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blokadene er i gang

SJURSØYA (Dagbladet.no): - Her blir vi stående så lenge det er nødvendig, sier blokadesjef Arild Haugen, som styrer de 10-15 trailerne som sperrer Sjursøya Oljehavn i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blokaden av oljeterminalen like utafor Oslo sentrum er en av seks som ble igangsatt i dag morges. Også i Tønsberg, Fredrikstad, Stavanger og Bergen er blokadene i gang. Nord-Norge spares foreløpig.

Irriterte sjåfører

Ikke alle tankbil-sjåførene tar det like pent. En velger å aksellere merkbart helt fram til en kjapp oppbremsing rett før blokaden. Blokadeleder Haugen løper til.

- Jeg skal bare parkere, tanken er tom, og jeg kommer ikke tilbake på flere dager sier Statoil-sajåføren, som ikke ville bli navngitt.

- Dette visste du om, du har sett oppslagene i pressen, og du kunne planlagt bedre, sier Haugen, som nekter sjåføren å slippe inn.

- Hittil har det gått bra, men han der er en udetonert bombe, sier Haugen om den irriterte sjåføren, som fem minutter senere fortsatt står og tøffer på tomgang rett foran blokaden.

- Sikkerheten ivaretatt

Ledelsen på Sjursøya har ennå ikke bedt politiet gripe inn mot blokaden.

- Vi stilte tre sikkerhetskrav da bilene kom, sier sikkerhetsansvarlig Elling Grønnerød ved oljehavna til Dagbladet.no.

- Det ene var fri adgang for utrykningskjøretøy. Det andre var at biler som var tanka opp, eller under opptanking skulle få slippe ut, for de har vi ikke lov til å ha stående. Det tredje var at sikkerhetspersonell måtte slippe inn, og det er jo ikke noe problem, for de lar folka våre gå på jobb.

Ifølge Grønnerød vurderer ledelsen for de fire oljeselskapene som bruker terminalen hele veien hvorvidt de skal be politiet bryte blokaden.

Oslo-politiet ser ikke bort i fra at de kommer til å bryte blokaden selv om oljeselskapene ikke anmelder aksjonistene.

- Vi er ikke bundet av om de som blokkeres anmelder aksjonen eller ikke, sier Oslos v isepolitimester Roger Andresen til NTB. Han gjør det klart at hvis oljeblokaden skulle «tørrlegge» Østlandet vil det være grunn til politiaksjon.

Se video i Realplayer


» Knut Enger om bakgrunn og målet for blokaden

Kan ramme Nordsjøen

Blokaden av drivstoffutkjøringen i Sør-Norge kan etterhvert ramme olje- og gassproduksonen i Nordsjøen.

Helikoptertrafikken til Nordsjøen er avhengig av tankanlegget i Tananger utenfor Stavanger, der utkjørselen nå blir blokkert av en container på tredve tonn.

Driftsbestyrer Magne Risa ved tankanlegget opplyser til NTB at både ferjeterminaler og Stavanger lufthavn fikk forsyning i løpet av helgen. Flyselskapene har mulighet til å fylle flere steder i landet, men helikoptertrafikken til Nordsjøen er avhengig av drivstofftilførsel fra Tananger.

INGEN FARE: - Blokaden representerer ingen fare for sikkerheten, sier sikkerhetsansvarlig Elling Grønnerød.
SMÅKRANGLING: Ikke alle tankbil-sjåførene tok aksjonen med like stor ro. Denne valgte å kjøre på litt først.