Blokkerer søk etter «Feite-Kim den tredje»

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un mobbes i Kina.

«Feite-Kim»: Kinesiske internettbrukere får ikke lenger opp treff når de søker på «Feite-Kim den tredje» i flere av landets søkemotorer. Ifølge nyhetsbyrået AP skal representanter for Nord-Koreas regjering ha tatt kontakt med kinesiske myndigheter i et forsøk på å stanse bruken av kallenavnet, som er svært populært i Kina. Foto: KCNA/NTB Scanpix
«Feite-Kim»: Kinesiske internettbrukere får ikke lenger opp treff når de søker på «Feite-Kim den tredje» i flere av landets søkemotorer. Ifølge nyhetsbyrået AP skal representanter for Nord-Koreas regjering ha tatt kontakt med kinesiske myndigheter i et forsøk på å stanse bruken av kallenavnet, som er svært populært i Kina. Foto: KCNA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesiske nettbrukere har den siste uka rapportert at de ikke lenger får opp treff når de søker på «Jin San Pang» (grovt oversatt til «Feite-Kim den tredje»), et populært kallenavn på Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i landet.

Dette skjer etter rapporter om at representanter for nordkoreanske myndigheter har kontaktet Kina med sine bekymringer for at diktator-Kim skulle finne ut hva kineserne kaller ham, skriver nyhetsbyrået AP.

Kallenavnet er så populært i Kina at det i blant dukker opp som søkeforslag når man skriver Kim i søkemotorer som Baidu - landets ledende søkemotor, ifølge AP.

Men denne uka sa det altså stopp både på Baidu og på den populære sosiale nettjenesten Weibo.

- Aksepterer ikke spottende kommentarer

Man skal imidlertid fortsatt få opp treff om man søker på et «Kim Feit Feit Feit».

HYLLES: Det er ikke første gang Kim Jung-un slipper videosnutter av at han hylles i hjemlandet. Og i dette innslaget fra statskanalen løper militæroffsierer etter ham som skolebarn. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Geng Shuang, en talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, sier meldingene om at kallenavnet nå er forbudt i Kina ikke stemmer med fakta.

- Den kinesiske regjeringen er opptatt av å opprettholde et sunt og sivilisert miljø for utveksling av offentlige meninger. Vi aksepterer ikke nedsettende og spottende kommentarer rettet mot et annet lands leder, sier Shuang ifølge nyhetsbyrået.

Kjølig forhold

Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte, selv om «bekjent» trolig er et bedre ord for å beskrive forholdet mellom de to landene.

De siste årene har forholdet mellom de to landene blitt stadig mer anstrengt, som følge av diktaturstatens atomvåpenprogram. Forholdet har blitt spesielt kjølig etter en lang rekke nordkoreanske prøvesprenginger og rakettoppskytinger det siste året.

Kina var lenge tilbakeholdne, men i år sluttet landet seg til resten av det internasjonale samfunnet ved å støtte nye tøffe sanksjoner mot diktaturstaten. Sanksjonene forhindrer blant annet banker fra å operere i Nord-Korea, og fikk Kina til å slå ned på eksport av militært materiale til nabolandet. Kina har likevel fortsatt begrenset handel med landet.

- Alvorlige konsekvenser

OPPFORDRET TIL KRIG: Under en diskusjon om atomvåpen uttalte Trump at Kina burde gå inn i Nor-Korea. Video: CNN Vis mer

Etter Nord-Koreas seneste atomprøvesprengning i september, jobbet det internasjonale samfunnet for å overbevise Kina om å legge press på det lukkede landet.

- Kina har en sentral rolle i å vise Nord-Korea hvilke alvorlige konsekvenser som venter for deres ulovlige og farlige handlinger, sa Sung Kim, det amerikanske utenriksdepartementets spesialrepresentant for Nord-Korea.

Forholdet mellom USA og Kina er imidlertid heller ikke på topp. Amerikanerne er fast bestemt på å utplassere sitt missilforsvarssystem over Sør-Korea for å beskytte mot angrep fra nabolandet i nord, til tross for motstand fra Kina.

USAs neste president, Donald Trump, har dessuten truet Kina med handelshindre, dersom landet ikke griper inn overfor Nord-Korea.

- Se på Nord-Korea. Vi gjør ingenting der. Kina burde løse det problemet for oss. Kina burde gå inn i Nord-Korea, sa Trump.