Blokkerer stenging av Guantanamo

Senatet sier nei.

HOLDES ÅPENT: Med overveldende flertall, 90 mot seks, sa det amerikanske senatet nei til Obamas 80 millioner dollars-ønske til Guantanamo-stenging. Foto: SCANPIX/REUTERS/Lincoln Else/National Geographic Television
HOLDES ÅPENT: Med overveldende flertall, 90 mot seks, sa det amerikanske senatet nei til Obamas 80 millioner dollars-ønske til Guantanamo-stenging. Foto: SCANPIX/REUTERS/Lincoln Else/National Geographic TelevisionVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det amerikanske senatet sier nei til å finansiere president Barack Obamas planer om å stenge det omstridte fengselet på Guantanamo.

Obama hadde bedt Senatet om 80 millioner dollar som skulle finansiere stengningen, men med 90 mot 6 stemmer sa politikerne onsdag et klart nei til planene. Det demokratiske flertallet i Senatet hadde på forhånd varslet at de vil blokkere nedleggelsen inntil det er klart hva som vil skje med fangene.

Vedtaket er et nederlag for Obama og kom dagen før presidenten skulle legge fram sine planer for Guantanamo, som han har lovet å stenge innen januar neste år.

Det ble også flertall i Senatet for å hindre at Guantanamo-fangene blir overført til amerikanske fengsler.

En amerikansk dommer besluttet tirsdag at USA kan fortsette å holde noen av Guantanamo-fangene innesperret på ubestemt tid uten lov og dom.

Kjennelsen fra dommer John Bates legger imidlertid begrensninger på hvilke fanger som kan holdes i militær forvaring. Kjennelsen sammenfaller med en heftig debatt i USA om hva som skal skje med Guantanamo-fangene. (©NTB)