BLOKKERT: En dommer på Hawaii har blokkert Trumps tredje utgave av det omstridte innreiseforbudet, kun timer før det skulle tre i kraft. Foto: Jason Connolly / AFP / NTB Scanpix
BLOKKERT: En dommer på Hawaii har blokkert Trumps tredje utgave av det omstridte innreiseforbudet, kun timer før det skulle tre i kraft. Foto: Jason Connolly / AFP / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps USA:

Blokkerer Trumps innreise­forbud bare timer før det skulle tre i kraft

En dommer på Hawaii har blokkert Trumps tredje utgave av det omstridte innreiseforbudet, kun timer før det skulle tre i kraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Som president må jeg handle for å beskytte sikkerheten og interessene til USA og folket», het det i en proklamasjon fra presidenten i slutten av september.

Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud hadde nettopp gått ut, og USAs president lanserte et nytt, og til dels strengere, forbud.

«Å gjøre Amerika trygt er min viktigste prioritet. Vi vil ikke slippe inn de vi ikke kan bakgrunnssjekke skikkelig», tvitret Trump da den nye presidentordren ble annonsert.

Men bare timer før det nye innreiseforbudet skulle tre i kraft, sørget den føderale dommeren Derrick Watson for å stikke kjepper i hjulene for Trumps plan. Det skriver en rekke amerikanske medier, blant andre Washington Post, tirsdag kveld.

Watson godkjente tirsdag nemlig delstaten Hawaiis henvendelse om en midlertidig blokkering av de føderale myndighetenes planer om å iverksette innreiseforbudet, skriver NTB.

Den tredje utgaven av forbudet, som omfatter borgere fra Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Jemen og Tsjad samt enkelte personer fra Venezuela, skulle etter planen tre i kraft ved midnatt onsdag amerikansk tid.

DEMONSTRERte: Folk demonstrerte mot Trumps første innreiseforbud på flyplasser over hele USA tidligere i år. Video: CNN Vis mer Vis mer

Delstatsmyndighetene på Hawaii har, som ved tidligere anledninger, protestert mot forbudet og sier at også den siste reviderte utgaven av Trumps innreiseforbud fortsatt har som mål å «ekskludere muslimer fra USA».

I en 40 sider lang kjennelse skriver Watson at Trumps siste innreiseforbud «lider av nøyaktig de samme svakhetene som det forrige (innreiseforbudet): Det mangler tilstrekkelig dokumentasjon på at over 150 millioner statsborgere fra seks spesifiserte land utgjør en trussel mot USAs interesser».

Hawaii har sammen med flere andre delstater, klart å hindre de to tidligere utgavene av innreiseforbudet i å bli iverksatt.