Blokkeres av politiet

Fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi satt i går på femte dagen i bilen etter at politiet fredag nektet henne å kjøre videre. Hun ble stanset på en bru et par mil utenfor Rangoon, på vei til et møte med partivenner i Det nasjonale forbundet for demokrati. Fredsprisvinneren nekter å returnere til Rangoon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går meldte BBC at Aung San Suu Kyi og to andre personer i bilen var i ferd med å slippe opp for mat og vann. De har hatt besøk av lege, men blitt nektet å snakke med journalister. Nå sitter hun og hennes to medarbeidere fast i regnværet og varmen.

Aung San Suu Kyi vil ikke flytte seg før hun blir garantert større bevegelsesfrihet.

- Hun har ikke mer mat, men hun har jernvilje, sier en kilde ifølge NTB.

USA-kritikk

Konfrontasjon mellom freds- prisvinneren og militærmyndighetene er den tredje i løpet av en måned. Den kommer på et kinkig tidspunkt for juntaen. Aksjonen følges nå medargusøyne av myndigheter,media og diplomater. Mandag gjorde USAs utenriksminister Madeleine Albright det klart at USA holder regimet i Burma direkte ansvarlig for Aung San Suu Kyis sikkerhet. Samtidig advarte Albright mot en sosial revolusjon i Burma. Uttalelsene kom under en sikkerhetskonferanse på Filippinene.

Militærjuntaen raser mot kritikken fra amerikanerne.

- USA er en supermakt som opptrer som dommer, jury og bøddel, sa en talsmann for regimet.

Ti års terror

I år er det ti år siden de militære brutalt slo ned på fredelige demonstrasjoner i hovedstaden Rangoon. Under valget to år seinere vant Aung San Suu Kyi - datter av Burmas nasjonalhelt Aung San - en brakseier i spissen for det nasjonale demokratiforbundet (NLD).

De militære annulerte valget, satte Suu Kyi i husarrest og kastet en rekke andre NLD-ledere i fengsel. Siden har generalene omdøpt landet til Myanmar og styrt landets 50 millioner innbyggere med jernhånd.

STILLE KAMP: Aung Sann Suu Kyi fortsetter å trosse juntaen i Burma. Siden fredag har hun sittet i bilen sin på en liten bru utenfor Rangoon etter å ha blitt hindret i å møte partifeller.