Stormingen av Kongressen

Blokkert av Biden

President Joe Biden har blokkert et forsøk fra sin forgjenger, president Donald Trump, på å holde tilbake dokumenter relatert til stormingen av Kongressen 6. januar.

STORMINGEN: Dokumenter fra Det hvite hus den dagen Kongressen ble stormet, kan nå bli tilgjengelig for komiteen i Representantenes hus som gransker saken. Foto: Brandon Bell/Pool via REUTERS / NTB
STORMINGEN: Dokumenter fra Det hvite hus den dagen Kongressen ble stormet, kan nå bli tilgjengelig for komiteen i Representantenes hus som gransker saken. Foto: Brandon Bell/Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Det skriver flere amerikanske medier, blant annet The Guardian og NBC News.

Jen Psaki, pressesekretær i Det hvite hus, sier at Biden har gitt Nasjonalarkivet, som sitter på dokumenter fra Trumps tid i embetet, lov til å gi over dokumenter etterspurt av et utvalg som etterforsker angrepet.

- Presidenten er dedikert til å sikre at noe slikt aldri skal kunne skje igjen, og derfor samarbeider administrasjonen med pågående etterforskninger, sier Psaki.

GODKJENT: President Joe Biden har godkjent at Nasjonalarkivet skal gi ut dokumenter knyttet til stormingen av Kongressen. Foto: Olivier DOULIERY / AFP / NTB
GODKJENT: President Joe Biden har godkjent at Nasjonalarkivet skal gi ut dokumenter knyttet til stormingen av Kongressen. Foto: Olivier DOULIERY / AFP / NTB Vis mer

Uenige

Psaki forteller at presidenten har besluttet at såkalt «executive privilege», altså at en president kan tilbakeholde visse former for konfidensiell kommunikasjon, «ikke gjelder for det første settet av dokumenter fra Trumps kontor som har blitt gitt til oss fra Nasjonalarkivet».

Komiteens forespørsel til Nasjonalarkivet ber om alle dokumenter og all kommunikasjon i Det hvite hus 6. januar 2021, relatert til Trumps nære rådgivere og familiemedlemmer, folkemøtet i forkant av stormingen og Trumps Twitter-konto.

De ber om informasjon om presidentens bevegelser den dagen og kommunikasjon fra situasjonsrommet i Det hvite hus. De ønsker også tilgang på alle dokumenter relatert til påstander og valgjuks og høyesterettsbeslutninger om dette, skriver nyhetsbyrået AP.

BEVIS: Demokratene i Representantenes hus har sikret seg mobilbilder av angrepet på Kongressen 6. januar. De skal brukes mot Donald Trump i riksrett. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Just Security Vis mer

Bidens beslutning dreier seg om den første partiet av dokumenter som er gjennomgått av Det hvite hus.

En tjenestemann i Det hvite hus sier til NBC News at representanter for Trump mener at «executive privilege» skal gjelde for noen, men ikke alle dokumentene. Men Biden har altså konkludert med at det ikke gjelder for noen av dem.

- Bare et spill

I en uttalelse kritiserer Trump etterforskningen og anklager demokratene for å forsøke å bruke kongressen til å forfølge sine politiske motstandere.

- Deres forespørsler er ikke basert på loven eller virkeligheten. Det er bare et spill for disse politikerne, sier Trump, ifølge NBC News.

Etter uttalelsen skal Trump formelt ha bedt om at «executive privilege» skal gjelde for dokumentene. Trump framhevet omtrent 40 dokumenter som han motsetter seg utgivelse av.

Nasjonalarkivet må formelt varsle Det hvite hus, men det er sannsynlig at Biden vil avvise dette, skriver nyhetskanalen.

Trumps advokater har også forsøkt å hindre at tidligere tjenestemenn fra hans administrasjon vitner for komiteen som etterforsker saken i Representantenes hus. Men i slutten av september ble det klart at komiteen hadde stevnet fire rådgivere og medarbeidere.

Det er tidligere stabssjef i Det hvite hus Mark Meadows, tidligere nestleder for kommunikasjon i Det hvite hus Dan Scavino, tidligere ansatt i forsvarsdepartement Kashyap Patel og tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon som er innkalt til å vitne.

De var i kontakt med Trump før og under angrepet 6. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer