Blomster på skoleveien

I dag har det vanskelige sorgarbeidet i Gøteborgs skoler begynt. Mange plasser sto tomme da byens barn og unge begynte på skolen igjen etter høstferien og branntragedien. Skoleveiene var dekket av blomster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLOMSTERHAV: Gøteborgs skoleveier var i dag bestrødd med blomster.

I absolutt alle skoler ble det holdt minnestunder og store og små samlinger, og elevenes behov for trøst og samtale etter det som hadde skjedd, sto i sentrum. I de hardest rammede skolene var prester, imamer og kriseteam til stede.

Noen elever fikk først når de kom på skolen mandag full oversikt over hvem som var døde og skadde. Like innenfor inngangen på Katrinelundsgymnaset i sentrum står et bord med en bukett roser og en plakat med navnene til de seks elevene som ikke lenger er blant sine klassekamerater.

Ett av navnene kommer tydeligvis uventet på en jente, som tramper i gulvet og bryter ut i sint gråt og jammer over det hun nettopp har fått vite.

Tomme plasser

Ved Angeredsgymnaset er 15 elever døde og et 20-tall skadde. Da den fullstendige listen over de omkomne kom sent søndag kveld, var det verre enn noen hadde kunnet tenke seg.

- Det er meget vanskelig. Så sent som i går kveld trodde jeg det bare var tre eller fire, sier rektor Magnus Dahlbeck.

I helgen samlet de fleste skolene sine ansatte for å forberede dem på hvordan dagen kunne bli og hva som vil kreves av dem i sorgarbeidet i tiden framover. En del elever er fortsatt i sjokktilstand, og noen kan også reagere med aggresjon.

Den norske psykologen Atle Dyregrov, leder ved Senter for krisepsykologi i Bergen, er nå i Varberg utenfor Gøteborg for å kurse svenske lærere i elevers sorgreaksjoner og hva de kan forvente.

Utbrente lys
Hele skoleklasser valfartet mandag til brannstedet og den lange raden av blomster, lys, hilsener og kosedyr på sykkelveien utenfor. De fleste lysene er utbrente nå, men folk fortsetter å komme til dette minnestedet for å se og sørge. Det er vel knapt en gøteborger som ikke har vært her.

(NTB)