Terroren på Sri Lanka

Blomsterhav etter familietragedien

Ofrene etter terroren på Sri Lanka hedres.

BLOMSTERHAV: Blomsterhav utenfor Bestsellers hovedkontor i Brande i Danmark til minne om de tre barna til den danske milliardæren Anders Holch Povlsen og Anne Holch Povlsen som søndag ble drept i terrorangrepet på Sri Lanka. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau / NTB Scanpix / Ernst Van Norde / Ekstra Bladet
BLOMSTERHAV: Blomsterhav utenfor Bestsellers hovedkontor i Brande i Danmark til minne om de tre barna til den danske milliardæren Anders Holch Povlsen og Anne Holch Povlsen som søndag ble drept i terrorangrepet på Sri Lanka. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau / NTB Scanpix / Ernst Van Norde / Ekstra BladetVis mer

COLOMBO / OSLO (Dagbladet): Søndag gikk 321 menneskeliv tapt under det dødelige terrorangrepet på Sri Lanka.

Blant de drepte var tre av de fire barna til den danske milliardæren Anders Holch Povlsen (46) og kona Anne Holch Povlsen. I dag viser danskene sin respekt.

Bilder som Ekstra Bladet har tatt viser et stort blomsterhav utenfor både Bestsellers hovedkontor i Brande og på milliardærfamiliens eiendom Constantinsborg noen kilometer vest for Århus.

Flagger på halv stang

Det har de siste dagene også blitt flagget på halv stang på familiens tomt.

HALV STANG: Ved familien Holch Povlsens gods, Constantinsborg, i Århus flagges det på halv stang. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019
HALV STANG: Ved familien Holch Povlsens gods, Constantinsborg, i Århus flagges det på halv stang. Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2019 Vis mer

Familien Holch Povlsen var på påskeferie på Sri Lanka da terroren rammet søndag.

Det er ikke kjent hvem av barna Holch Povlsen-familien som har mistet livet, men alle deres barn har navn som starter på bokstaven A: Alfred, Astrid, Agnes og Alma. Barna skal være fem, ti, 12 og 15 år gamle, ifølge avisa.

RESPEKT: Folk legger ned blomster for å vise sin respekt. Foto: Ernst Van Norde / Ekstra Bladet
RESPEKT: Folk legger ned blomster for å vise sin respekt. Foto: Ernst Van Norde / Ekstra Bladet Vis mer

Det er også ukjent hvordan det går med Anders, Anne Holch Povlsen og det overlevende barnet etter terrorangrepet.

De skal også ha blitt innlagt på sykehus, men det er usikkert hvor vidt de tirsdag er tilbake i Danmark eller ikke.

Anders Holch Povlsen er ifølge magasinet Forbes Danmarks rikeste mann og god for rundt 40 milliarder kroner. I slutten av 20-åra overtok han foreldrenes livsverk, klesimperiet Bestseller som blant andre inkluderer merkene Vero Moda og Jack & Jones.

- Det verste som har skjedd i min familie

Det er ikke bare i Danmark ofrene minnes. Også i Colombo minnes de døde.

Dagbladets reportere kunne tirsdag meldte at det ble holdt begravelsesseremonien for Anton Santiago Ravindran Fernando (60), som befant seg på påskegudstjeneste i den nærliggende St. Anthony (Antonius)-kirka søndag, da ei bombe gikk av.

DØD: Anton Santiago Ravindran Fernando (60) var en av dem som ble drept under terrorangrepene på Sri Lanka. Video: John T. Pedersen / Ørjan Ryland. Reporter: Ralf Loftstad Vis mer

Under begravelsen går familie og venner etter tur inn døråpningen for å vise den avdøde den siste ære. Fernando sin søster, Girani Fernando (55), fortalte til Dagbladet at det er vanskelig for henne å forsone seg med at storebroren ble revet bort på en slik brutal måte.

- Hvis han hadde blitt syk, kunne jeg akseptert det, men dette er det verste som har skjedd meg, det verste som har skjedd i min familie, sier hun før stemmen sprekker.

Gratia Fernando (62) er søsteren til Ravis kone, og bor i Roma. Hun sa til Dagbladet at hun desperat prøvde å få tak i slektninger i Colombo da hun våknet til nyheten om angrepet første påskedag.

- Vi hadde aldri forventet noe slikt. Dette er en veldig, veldig trist hendelse - for oss, for srilankere, og så på dette hellige stedet. Jeg mener at de som døde, nå er martyrer, sier hun.

I Kochchikade er det også hengt opp en mengde papirflagg, som uttrykk for den kollektive sorgen i landet.

Dette har skjedd

Det var ved sjutida 1. påskedag at de første meldingene kom om angrepene på Sri Lanka.

Tre kirker, St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian-kirken i Negombo og Zion-kirken i Batticaloa på østkysten, og tre hoteller, Shangri-La, Cinnamon Gard og Kingsbury, ble angrepet nesten samtidig.

I alt sju selvmordsbombere sto bak de seks angrepene, melder NTB.

Seinere søndag skjedde det to mindre eksplosjoner, den ene mot et lite hotell sør for hovedstaden Colombo, og den andre i bolig i en forstad til Colombo.

I tillegg ble en hjemmelaget rørbombe uskadeliggjort i nærheten av flyplassen seint søndag.

Mandag eksploderte tre bomber i en varebil parkert ved St. Anthony's Shrine. Ingen ble såret.

Minst 321 menneskeliv gikk tapt i de dødelige angrepene, og mer enn 500 personer er skadd.

Minst 40 personer er pågrepet så langt.

Ifølge Unicef er det 45 barn blant de drepte.