Blomstrer med Bush

Det er frodige tider for tidsskrifter og tenketanker på republikansk side i Washington DC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON DC (Dagbladet): Partifellene til president George W. Bush har all makt i den amerikanske hovedstaden og har etablert sterke debattarenaer.

En av dem er The Weekly Standard. Redaktøren Bill Kristol er en overbevist forsvarer av krigen i Irak.

«En riktig krig for de riktige årsakene,» heter det på førstesida av det konservative uketidsskriftet ved ettårsdagen for starten på krigen. Redaktørene Kristol og Robert Kagan framfører over fem sider en forsvarstale om hvorfor det var innlysende riktig av Bush å angripe Irak.

KRISTOL OG KAGAN

er helt sentrale i den konservative hjernetrusten som den sylskarpe New York Times-spaltisten Maureen Dowd kaller «Rummys neokonservative forkjøpsdoktrinefolk».

Den omfatter ved siden av forsvarsminister Donald Rumsfeld også Paul Wolfowitz, Richard Perle og Fred Barnes.

The Weekly Standard er deres fremste arena. Der lufter premissleverandørene til Det hvite hus sine synspunkter. Tidsskriftet kommer hver uke og har alle de skinnende nykonservative navnene blant sine bidragsytende redaktører: Charles Krauthammer, John Podhoretz, Joseph Epstein og Tucker Carlson, for å nevne noen.

Bladet reklamerer selvironisk for seg selv med en karikatur av Hillary Clinton og hennes ord for Monica Lewinsky-etterforskningen:

- Bli med i «den store høyrevingkonspirasjonen», abonner nå!

REDAKSJONEN HOLDER TIL

i sentrum av Washington, i samme hus som en annen politisk premissleverandør til Bush-administrasjonen, den konservative tenketanken The American Enterprise Institute. Litt lenger ned i gata ligger The Heritage Foundation som også produserer republikansk politikk.

Dagbladet besøker dette politiske maktsenteret samtidig som de berømte kirsebærtrærne blomstrer ved Jefferson-monumentet. Det er ingen overdrivelse å si at den republikanske maktovertakelsen har fått høyresidas intellektuelle liv i hovedstaden til å blomstre. Det er fredag og bladet går i trykken lørdag morgen. Mandag er det på gata, men nettutgaven var klar allerede i går kveld.

Den er en premissbase som til stadighet dukker opp i politiske debatter.

- Det hele begynte med den republikanske revolusjonen tidlig på nittitallet. Da tok partiet av seg silkehanskene, ble en tøff politisk aktør og gikk i gang med reelle politiske debatter. Det politiske hovedmålet var å redusere statsmakten og få mindre offentlige byråkrati og styring, sier Jonathan V. Last til Dagbladet.

Last er en av de mange redaktørene i The Weekly Standard. En ung mann på 29 år, statsviter og overbevist republikaner .

- Kom denne revolusjonene som en reaksjon på Bill Clinton?

- I stor grad, ja. Jeg tror ikke folk aner hvilken provoserende president han var for det konservative USA. Ikke så mye hans synspunkter og politikk, Bill Clinton var jo en sentrumsorientert politiker, men selve personen. Han var hatet av deler av befolkningen. Akkurat som venstresida nå reagerer på George W. Bush. Langt fra alle demokrater har hans politikk opp i halsen, men personen Bush byr dem imot. Det er ingen god situasjon for amerikansk politikk at vi har slike sterke antipatier, desto viktigere er det å holde et edruelig debattklima gående, sier Last.

LAST MENER AT HØYRESIDA

i amerikansk politikk har overtatt brorparten av debattscenen fordi demokratene har latt seg forsegle i politisk korrekthet.

- Mens vi har debatter for og imot fri abort, er det ingen i det demokratiske partiet som tør ta ordet mot abort. Det samme gjelder spesielle tiltak for minoriteter, velferdsordninger og synet på offentlig assistanse i sin helhet. Slik er meningsbrytingen blitt borte. Det virker som om motstanden mot Bush er det eneste som virkelig betyr noe akkurat nå.

- Hvor viktig tror du krigen i Irak blir i valgkampen?

- Jeg tror ikke den blir særlig viktig, men jeg tar sannsynligvis feil, sier Jonathan V. Last til Dagbladet.

b> - TØR IKKE: - Mens vi har debatter for og imot fri abort, er det ingen i det demokratiske partiet som tør ta ordet mot abort. Meningsbrytingen blitt borte, mener Jonathan V. Last, en av mange redaktører i The Weekly Standard.
DEBATTARENA FOR BUSH' PARTIFELLER: The Weekly Standard.