Blondinene dør slett ikke ut

Ryktene om deres død var betydelig overdrevet. Denne gangen var det journalistene som var blonde...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var like før helga at britiske medier gjorde det kjent at naturlige blondiner var en utdøende rase. Utgangspunktet for «nyheten» var en angivelig rapport fra tyske forskere på oppdrag av Verdens Helseorganisasjon (WHO). Ifølge denne ville genet for lyst hår måtte skygge banen til fordel for genet for mørkt hår innen to hundre år.

I tillegg het det at blondt hår ville holde lengst stand i Finland, og at lys farge på boks skulle være delvis skyld i «blondinedøden». Det siste fordi menn velger å få barn med falske blondiner framfor den naturlige sorten, ifølge tungvekteren BBCs nettsider.

De hårreisende forskningsresultatene spredte seg raskt. Her på berget kunne blant andre Dagbladet, VG, Nettavisen, TV2, Bergensavisen og P4 formidle «nyheten» om de recessive blondinegenene. VG spanderte sågar ei lett humoristisk dobbeltside i lørdagsavisa.

Avkrefter

Nå viser det seg at det ikke finnes noen slik rapport fra Verdens Helseorganisasjon. Tirsdag kveld rykket de ut og avkreftet blondineforskningen, melder Berlingske Tidende.

- Vi har ingen kjennskap til bakgrunnen for disse nyhetsmeldingene, og vil understreke at vi ikke har noen formening om naturlige blondiners framtidsutsikter, sa WHOs pressetalskvinne Rebecca Harding ifølge den kanadiske avisa The Globe and Mail.

WHO så seg nødt til å dementere nyheten etter at pressekontoret ble nedrent av nyhetshungrige journalister på fredag.

- Vi sendte ut en pressemelding om helsesituasjonen i Palestina den samme dagen. Til sammenlikning fikk vi få telefonhenvendelser på den, noe som egentlig er ganske patetisk, mener Harding.

Færre blondiner

Genetikkprofessor Helge Boman ved Haukeland sykehus synes hele blondinesaken er tull og tøys, og minner om at det verserte en liknende «avisand» i mediene for noen år siden.

- Men da var det snakk om at blondinene skulle dø ut i løpet av kun én generasjon, og det er jo helt vilt, humrer han.

Boman opplyser likevel at antallet naturlige lyshoder er på vei ned.

- Mørk hårfarge er dominerende i forhold til den blonde, men dette er snakk om en utvikling over svært lang tid. Og de blonde genene vil jo aldri forsvinne helt, sier han til Dagbladet.no.

I likhet med WHO mener han at blondinebløffen er viet alt for stor plass:

- Hvorfor bruke tid på dette når halve Afrika dør av aids?

EKTE BLONDINER: Blondinene er ikke utrydningstruet likevel.