Bloody Sunday-soldater til Nord-Irland

I 1972 ble 14 sivile drept av engelske soldater under en fredelig demonstrasjon. Nå må soldatene som deltok i Bloody Sunday, tilbake til Nord-Irland for å vitne. De frykter å bli drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for

granskingstribunalet, lord Saville, kunngjorde dette onsdag. Avgjørelsen har ført til skarpe protester fra soldatene, deres advokater og støttespillere.

Soldatene sier de frykter for sine liv hvis de blir tvunget til å reise tilbake til byen, der britiske fallskjermsoldater åpnet ild mot 25.000 demonstranter i 1972.

14 mennesker ble drept.

Drapene er bakgrunnen for U2s kjente sang «Sunday Bloody Sunday».

Vil anke

Soldatene har bedt om at høringene skal foregå utenfor Nord-Irland, og det er ventet at de vil anke avgjørelsen til Lord Saville.

Tidligere sjef for fallskjermregimentet, generalløytnant Napier Crookenden kaller avgjørelsen «skammelig».

- Å tvinge dem som var involvert til å vitne i Londonderry vil sette soldatene i fare. Det vil også legge til en betydelig byrde på sikkerhetsstyrkene i Nord-Irland og unødvendig øke spenningen i provinsen, sier Crookenden til avisen The Times.

Lord Saville mener imidlertid at sikkerhetsmyndighetene i Nord-Irland er i stand til å sørge for sikkerheten til vitnene. Avgjørelsen vil føre til en stor militæroperasjon i Londonderry når soldatene skal vitne. Opptil 240 soldater vil bevokte det katolske strøket på vestkanten av byen, og hæren og politi vil måtte sette inn ekstravakter rundt høringslokalene for å forhindre terrorangrep.

Ville redusere tilliten

Lord Saville advarte også om at sjansene for at granskingen vil gjenoppbygge befolkningens tillit generelt vil bli redusert, om ikke ødelagt, dersom høringen ble flyttet til et sted langt borte.

Rundt 250 soldater skal etter planen avgi forklaring til tribunalet neste år. Flere av soldatene har fått medhold av ankedomstolen i London om at de skal få være anonyme.

Tribunalet ble satt opp i 1998 og begynte sine muntlige høringer i mars i fjor. Det er ikke ventet at granskingen vil være ferdig før i 2004 og det blir anslått at den vil koste over 2,5 milliarder kroner, skriver avisa Daily Telegraph.

(NTB)

VED KISTENE TIL DE DØDE: </B> De 14 som ble skutt av politiet, var fredelige demonstranter som marsjerte for menneskerettigheter. Drapene satte Nord-Irland i brann.