SKRINLEGGER PLANENE: Michael Bloomberg har kommet fram til at han ikke kunne vunnet presidentvalget som uavhengig kandidat. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix
SKRINLEGGER PLANENE: Michael Bloomberg har kommet fram til at han ikke kunne vunnet presidentvalget som uavhengig kandidat. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpixVis mer

Bloomberg skrinlegger presidentforsøk og kommer med stikk til Trump

- Trump appellerer til våre verste impulser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardæren Michael Bloomberg (74) dropper å stille som amerikansk presidentkandidat. Han frykter at et forsøk vil kunne hjelpe Donald Trump eller Ted Cruz inn i Det hvite hus.

Den tidligere New York-ordføreren har brukt de siste månedene på å vurdere om han skal stille som uavhengig kandidat til høstens presidentvalg. Nå har han besluttet å skrinlegge ideen.

- Når jeg ser på dataene, er det tydelig at jeg ikke kunne vunnet om jeg ble med i racet. Jeg tror jeg kunne vunnet en rekke stater, men ikke nok til å vinne presidentskapet, skriver Bloomberg på sin blogg.

- Slik stillingen er nå, med Republikanerne som styrer begge husene i Kongressen, er det en god sjanse for at mitt kandidatur kunne ført til at Donald Trump eller senator Ted Cruz blir valgt. Det er ikke en risiko jeg kan ta med god samvittighet, fortsetter den styrtrike medieeieren.

Bekymret Tidligere i år skrev New York Times at Bloomberg vurderte å investere minst 1 milliard dollar i valgkampen, og at han hadde satt ned en arbeidsgruppe som jobbet med planene.

Bloomberg har uttrykt bekymring over kandidatene som kjemper om å flytte inn i Det hvite hus. Han påpeker nå at flere av dem som har bedt ham om å stille til valg, ikke liker de nåværende kandidatene og har ment at det er hans «patriotiske plikt å gjøre det».

- Jeg synes nivået på debatten er sørgelig banal og en fornærmelse mot velgerne. Det amerikanske folket fortjener myte bedre, sa Bloomberg i et intervju med Financial Times i forrige måned.

Slakter Trump I mandagens blogginnlegg retter Bloomberg særlig kritikk mot Donald Trump, eiendomsmogulen som fører an i den republikanske nominasjonskampen.

- Jeg har kjent Trump i mange år, og vi har alltid holdt ting på en vennlig nivå. Men han har kjørt den mest splittende og demagogiske presidentkampanjen jeg kan huske, en som utnytter folks fordommer og frykt. Abraham Lincoln, opphavsmannen til Det republikanske partiet, appellerte til våre «gode engler». Trump appellerer til våre verste impulser, skriver han.

Blant annet slakter Bloomberg Trumps forslag om å nekte utenlandske muslimer innreise til USA. Heller ikke Ted Cruz slipper unna kritikk.

- Senator Cruz' utspill om innvandring er kanskje ikke like retorisk utsvevende som Trumps, men de er ikke mindre ekstreme av den grunn, mener han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram