Blottlegger privatlivet

Erik Solheim har brukt barna sine i pressen. Han har vært beruset på TV, og samarbeidet med Se og Hør da bladet skrev om hans skilsmisse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bestevennen Petter Nome fant kona si på gulvteppet hjemme hos Solheim, og ga ham seinere en pangstart som partileder gjennom et «hjemme hos»-intervju i Dagsrevyen.

Alt dette og mer til fra Solheims privatsfære skriver han om i sin selvbiografi som han presenterte i går.

- Jeg har forsøkt å være personlig, uten å bli privat, sa Erik Solheim.

Han har betydelig selvironi og legger ikke skjul på egne svakheter, som: Egenrådig, selvopptatt og lite flink med mennesker.

Egenrådig

- Jeg er ikke flink nok med mennesker. Hadde jeg skullet rangere politikere etter hvem som er flinke med mennesker, ville Thorvald Stoltenberg havnet øverst. Thorbjørn Jagland og jeg hadde havnet langt nede på lista. Jeg er for egenrådig og autoritær og har likt meg best i strid, sa Solheim.

Han legger ikke skjul på at han har vært rammet av den mest utbredte yrkessykdom også blant toppolitikere, selvopptatthet:

- Å være i medienes søkelys konstant gjør noe med menneskene. Det er som narkotika. Jo mer oppmerksomhet du får, jo mer må du ha. I årene som partileder hadde jeg ingen annen interesse mellom himmel og jord enn akkurat det - unntatt ungene. Når jeg traff folk så jeg nesten ikke om det var en mann eller en dame. Det jeg først og fremst var opptatt av var om vedkommende hadde noe som jeg kunne bruke i et foredrag eller på TV, sier Solheim.

Han er i hvert fall uvanlig åpenhjertig. Han har stått fram i pressen med sine barn, Øyvind og Mari, siden de var små:

- Sjølsagt lå det under en kynisk betraktning om at det gjør et godt inntrykk å stå fram med barn. Jeg kan ikke gjøre meg bedre enn å innrømme det, skriver han i boka.

Men han trøster seg med at han ikke tror de to har lidd noen overlast av å være i media av og til.

Hans tidligere kone, Sissel Bugge, som han ble skilt fra i 1998, skydde offentlighet. Da Se og Hør ville fotografere dem i bryllupet, kastet hun bladets medarbeidere på dør. Da skilsmissen var et faktum, valgte han å samarbeide med Se og Hør fordi han da ville få lest opp hva de skrev og rette feil.

Bestevennen Nome

TV-kjendisen Petter Nome var Erik Solheims bestevenn i ungdomsårene. De drakk seg fulle sammen for første gang på mor Solheims flaske Cointreau. I boka forteller Solheim at Nome fant henne som seinere skulle bli hans kone «på teppet i stua hjemme hos oss, etter at vi hadde vært på kino først. Det var en av de få gangene faren min mente at han måtte stramme oss opp. Klininga gikk muligens noe for langt?»

Overvåket i Praha?

Solheim og Nome dro på mange turer sammen. En gang reiste de til Tsjekkoslovakia for å spore opp røttene til Nomes far. I Praha lot de seg kapre av to fagre jenter. Dette var mens kommunistene fortsatt hadde makta og det er grunn til å tro at jentene neppe kunne opptre sammen med utlendinger uten å avlevere rapport, skriver Solheim.

- Vi fikk aldri vite om de var agenter og fikk heller aldri fete vervetilbud fra KGB. Men jentene sendte seinere brev med ekteskapstilbud på langt bedre engelsk enn hva vi hadde lagt merke til at de mestret.

Beruset på TV

Et annet sted i boka forteller Solheim om en belivet valgvake i Folketinget, som ble overført på norsk TV:

- Solheim smilte fra øre til øre, skrev Klassekampen etterpå. Det var kanskje ikke så rart, for det er en av de ytterst få gangene jeg har opptrådt beruset på TV, skriver Solheim.

- Trøsten får være at jeg var langt mindre på druen enn reporteren som stilte spørsmålene.

Partienes død

Solheim spår de politiske partiene slik vi kjenner dem i dag, en snarlig død. Tilliten til menneskene er det avgjørende. Den kan ikke erstattes av tillit til programmer eller partier, sier han og peker på at personfaktoren har vært ekstremt høy i det som har skjedd i norsk politikk i 90-åra:

- Ingen kan forklare sentrumsregjeringens eksistens uten å ta med Bondeviks betydning, og det var Thorbjørn Jagland, ikke partiet, som besluttet at Ap skulle gi fra seg regjeringsmakten, sa Solheim, som mener det er behov for å fornye norsk politikk fordi verden er blitt mer global og samfunnet mer individualistisk. Velgerne må bl.a. få større innflytelse på partienes personvalg og han tror det blir to hovedalternativer i norsk politikk: Ap, SV og Sp er det ene, og Høyre og Frp det andre.

Og om sin egen framtid som politiker sier Solheim:

- Jeg vil gjerne bli gjenvalgt til Stortinget for en ny periode.

- For SV?

- Ja.

<B>GRUSOMME OPPLEVELSER:</B> Linn Charlott Nesbloms klasseforstander Kjell Nordeng var lærer og reiseleder for Carmen Puertas og Elin Mosvold i Berlin i 1982. De to Meløy-jentene ble bestialsk drept.