Blues for brustne børsdrømmer

NEW YORK (Dagbladet): Utenfor New York-børsen sto i går Matt Getman og spilte blues for de mange amerikanerne som har fått knust drømmen om at børsen skal sikre alderdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Engstelsen er stor for at børsbunnen ennå ikke er nådd.

Ironisk nok var det full fest utenfor New York-børsen i går. Software-selskapet bmc feiret sin inntreden på børsen med storbandjazz, vann og kaker.

Satset framtida

- Ikke akkurat dagen jeg ville juble, sa en av vaktene til Dagbladet. Han er blant de 49 prosent amerikanere som har satset framtida i aksjeinvesteringer. Mange er nå engstelige for at pengensummen de trodde skulle vokse inn i himmelen, nå krymper til null.

Ifølge CNN har 4,5 trillioner dollar i løpet av det siste året forsvunnet i nedgangen på børsen. Bare mandag forduftet en halv trillion dollar.

Politiker-kritikk

- Tilbakegangen på aksjemarkedet har vært helt forutsigbart for enhver som kan alminnelig hoderegning. USAs politiske ledere har valgt å fokusere på mindre alvorlige problemer, som et mulig budsjettunderskudd om noen tiår. Resultatet er nå at millioner av familier ser drømmen om en sikker alderdom og universitetsutdanning for barna sine forsvinne med aksjeboblen som sprakk. Mangelen på ansvar for folkets interesser har ikke sett sin make siden Herbert Hoover, sier Dean Baker på Center for Economic and Policy Research.

Renta ned til uka?

Det gyngende børsmarkedet øker nå presset på sentralbanksjef Alan Greenspan om å sette ned renta.

Men mange tror at Greenspan vil vente med en rentenedsettelse til neste uke, når han har sitt planlagte møte. Det kan virke beroligende.

<B>PENGEBLUES:</B> Matt Getman spilte i går blues utenfor New York-børsen, hvor den vanlige amerikaner har mistet billioner med akjsebobla som sprakk.