Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blueshelt med norske røtter

NEW ORLEANS (Dagbladet): Bare 16 år gammel er Jon Gordon Langseth USAs nye bluesstjerne, med et imponerende salg på en halv million eksemplarer av solodebuten «Lie To Me». Det skulle Hans Langseth visst da han forlot Norge for å prøve lykken i USA for noen generasjoner siden...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet ikke så mye om ham, men han står i «Guinness rekordbok» med verdens lengste skjegg. Og besteforeldrene mine snakker flytende norsk, sier Jon, som har tatt artistnavnet Jonny Lang.

Gitaristen og vokalisten har fått amerikanske blueseksperter til å trekke fram de store superlativene. I det toneangivende magasinet Blues Revue presenteres han som bluesens store framtidshåp, og videoen til tittelsporet «Lie To Me» vises på musikk-kanalene. Jonny er i ferd med å vinne et helt nytt publikum for bluesen.

En annen Jon

Dagbladet møter ham på House Of Blues, der han samme kveld havner på scenen sammen med plate- og filmaktuelle Jon Bon Jovi. Tidligere på dagen skrøt Bon Jovi av den unge bluesstjernen:

- Jeg har hørt plata hans. Han er stor.

- Hva drev du selv med da du var 16?

- Akkurat det samme som han gjør nå, sa superstjernen til Dagbladet.

Og - faktum er at unge Jonny og hans band seinere på kvelden spilte fletta av superstjernen.

Jonny er på kort tid blitt en teknisk god gitarist, han har stemme som en 40-årig innrøyket klubbsliter og en tilstedeværelse på scenen som er både unik og høyst uvanlig. Men så er han da også en høyst uvanlig - og bråmoden - 16-åring, som i sommer skal varme opp for megastjernene Aerosmith hjemme i USA. Dermed må Notodden Blues Festival pent vente til neste år.

Rå musikk

- Jeg kommer gjerne, sier Jonny. 16-åringen veit ellers knapt hvor han er i morgen. 250 reisedager blir det i år, men det er helt greit. Han gjør akkurat det han har lyst til å gjøre, og gjett om det er mange gitarhåp der ute som misunner ham.

Og det har skjedd fort. Jonny plugget inn gitaren etter en konsert med en lokal bluesgruppe hjemme i Fargo, Nord-Dakota. Tre og et halvt år seinere reiser han USA rundt med bandmedlemmer som er dobbelt så gamle og vel så det.

- Men hvorfor blues?

- Det er en rå musikkform. Bluesen er så rett fram og gir så mye rom, samtidig som det ikke nytter å jukse. Det du gjør er det du hører, sier Jonny.

Selv har han problemer med å sitte rolig når han hører de gamle mesterne over høyttalerne på House Of Blues.

- Howlin' Wolf. Kan ikke ta feil av ham, sier han og slår fingertuppene mot bordkanten.

På bordet står de klassiske rettene gumbo og jambalaya. Jonny har spedd på de sterke rettene med en enda sterkere saus. Maten kan nesten ikke bli sterk nok.

- Det er bra for blodomløpet, sier Jonny.

Øvde hele dagen

Og det er ikke bare maten i New Orleans som faller i smak.

- Jeg føler meg hjemme her i sørstatene, sier Jonny. Ikke så rart, det, siden det var i sør, i Mississippi, bluesens vogge sto.

Jonnys vogge sto imidlertid i Fargo, den unnselige byen brødrene Joel og Ethan Coen har gjort så berømt på film. Nå har han flyttet til Minneapolis sammen med faren Jon Langseth, tidligere farmer som nå er turnémanager for sønnen.

- Hvor mye har du øvd for å komme dit du er i dag?

- Altfor mye, sier Lang og smiler.

- I fem måneder øvde jeg hele dagen hver eneste dag, nå er det blitt mindre.

- Hmm, hva med skolen, da?

- Jeg har privatlærer, sier Jonny. Han satser på å ta high school-eksamen i sommer. Blueseksamen tar han hver kveld på scenen. Og han består med glans.