Blyåras skygge

En fransk domstol vil utlevere den italienske intellektuelle Cesare Battisti, dømt til livstid i Italia. Hans franske kolleger raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Italia jubler. Cesare Battisti (49), tidligere terrorist og venstreekstremist dømt til livsvarig fengsel i sitt hjemland for fire drap, har levd i fred og ro i Frankrike siden 1990. Onsdag ble det slutt på det. Appelldomstolen i Paris fant at det ikke var noen hindring for at han kunne bli utlevert til Italia. Battisti har appellert til høyesterett. I mellomtida får han bli.

FOR HANS FRANSKE KOLLEGER,

som nyfilosofen Bernard-Henri Lévy, er det vesentligste ikke hva Battisti eventuelt har gjort eller ikke gjort, men prinsippet. I 1985 uttalte nemlig daværende president François Mitterrand at italienske aktivister fra 70-åra, eller blyåra som de også kalles, som eksplisitt har tatt avstand fra vold, skulle få fritt leide i Frankrike og ikke bli utlevert. Ni forskjellige regjeringer, både på venstre- og høyresida, har respektert dette presidentløftet. Men den nåværende regjeringen har ikke brydd seg om det, siden parlamentet aldri har vedtatt det, og undertegnet en utleveringsavtale med Italia.

AT BATTISTI ER SKYLDIG

i flere forbrytelser kommer i annen rekke for hans franske kolleger. De minner om hva Italia var i 70-åra, det vil si en stat med utbredt korrupsjon der man levde under konstant press, med spesiallover. Det er nå 30 år siden, hevder Battistis tilhengere. Eksisterer det ikke noe amnesti i Italia? Frankrike innførte amnesti for langt mer alvorlige lovbrudd, ja, statsforræderi, for generalene som gjorde opprør i Algerie. Det som er slående er at også italiensk venstreside jubler over å få Battisti tilbake over grensa. Er det fordi de er redde for at et eventuelt amnesti også ville gjelde Berlusconi?

DET VAR I 1976

at Battisti sluttet seg til proletarenes opprør. Han ble arrestert i 1979, mistenkt for drapet på en gullsmed i Milano. I 1981 ble han dømt til 12 års fengsel for medvirkning til væpnet angrep, men klarte å flykte. Først til Mexico, så til Frankrike. I 1993 ble han dømt til livsvarig fengsel i Italia in absentia, for fire drap. I Frankrike har han begynt et nytt liv, fjernt fra all vold, og er blitt kjent som forfatter av kriminalromaner. Kollega Fred Vargas er blant dem som har tatt hans aktive forsvar. Hun gråt da retten ga grønt lys til utlevering.

BATTISTI-SAKEN

er talende på mange måter. Den viser blant annet at blyåra ikke er glemt, og at italienske myndigheter ikke vil gi seg før samtlige tidligere terrorister er bak lås og slå. «Rettsvesenet er kanskje langsomt, men dere vil aldri få fred. Vi vil lete etter dere overalt og for alltid,» sier justisminister Roberto Castelli. På den annen side viser saken hvor lite en presidents løfter veier når realpolitikken overtar. Selv om det har vært den franske statens politikk i 23 år. I dag lever et hundretall italienere, aktive i blyåra, i Frankrike. Nå har de alt å frykte.