Blyfunn i kaffeautomater - kan svekke IQen

Til sammen 1.500 kaffeautomater i Sverige blir oppgradert med nye deler etter funn av bly i kaffen. Selskapet som leverer maskinene er også på det norske markedet.

BLY I KAFFEN: I Sverige er det funnet bly i kaffeautomater som nå må byttest ut. Foto: SCANPIX
BLY I KAFFEN: I Sverige er det funnet bly i kaffeautomater som nå må byttest ut. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Karolinska institutet i Stockholm testet blyforekomster i sju av sine egne kaffeautomater, og avdekket mellom 20 og 100 mikrogram bly per liter.

Blyinnholdet i kaffen har oppstått som følge av at komponenter i maskinene avgir tungmetallet.

Det er skadelig å få i seg mer enn 30 mikrogram bly per dag, og for mye bly kan påvirke fosteret hos gravide, melder SVT.

Farlig for IQen - Selv små eksponeringer på gruppenivå kan senke IQen hos barnet, sier professor i miljømedisin Marie Vahter.

Det svenske mattilsynet ser alvorlig på saken, og mener det er brudd på forskriftene. Bedriften Café Bar, som leverer maskinene fra produsenten De Jong Duke, er også på det norske markedet.

Café Bar skal nå bytte ut komponenter i 1.500 kaffeautomater av typen Arena 4010 som er utplassert i Sverige. Det vil ta nærmere tre måneder før alle er oppgradert. Café Bars administrerende direktør Christer Svensson sier at det ikke er nødvendig å fjerne automater i mellomtiden.

- Jeg synes man kan fortsette å drikke kaffe fra disse maskinene. De testene som vi har gjort ved stikkprøver rundt omkring i landet, viser at maskinene overholder grenseverdiene, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer