Blytung IT-sektor på Oslo Børs

Et kraftig fall for IT-aksjene og et massivt salgspress i Norske Skog gjør at Oslo Børs faller mest i hele Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til dels betydelige kursfall i indekstunge selskaper som Norske Skog, Norsk Hydro, Opticom og Telenor sender det norske aksjemarkedet kraftig ned tirsdag. Verst går det utover Norske Skog som planlegger å hente inn 3,2 milliarder kroner. Sektormessig er det IT-aksjene som faller mest.

Ute i Europa er også utviklingen negativ, men på langt nær ikke så svak som her hjemme. Futures-handelen i USA indikerer en flat til svakt negativ åpning etter at USA tok en pause i går.

Samlet faller hovedindeksen på Oslo Børs 1,2 prosent til 192,99 poeng. Totalindeksen er ned 1,3 prosent til 1.390,32 poeng. Omsetningen på hovedlisten beløper seg til 947 millioner kroner.

Norske Skog har dominert handelen siden åpning i dag etter at selskapet nok en gang overrasket markedet med et større oppkjøp. Posisjonen innen papirproduksjon befestes ved kjøp av to nye papirfabrikker i henholdsvis Tyskland og Nederland. Prislappen en på 8,7 milliarder kroner.

Dette er det andre større oppkjøpet i løpet av få uker, og Norske Skog er kommet i den situasjonen at det trengs påfylling av ny egenkapital. Tilsammen inntil 3,2 milliarder kroner skal hentes inn fra hovedsakelig institusjonelle investorer.

Nyheten om emisjon fører til at Norske Skog faller 7,8 prosent til 142 kroner fra start. Kursfallet skyldes dels utvanningseffekten for eksisterende aksjonærer, dels at de som vil tegne nye aksjer gjerne ser at kursen kommer ned i forkant av emisjonen. Norske Skog topper omsetningslisten med 208 millioner kroner.

Norske Skog får fornyet tillitt i meglerhuset First Securities sin ukeportefølje. Det får ikke DnB. Meglerhuset mener faren for at DnB skal øke sitt bud på Storebrand er god grunn til å holde seg unna aksjen, selv om den n på er lavt priset. DnB faller 1 prosent til 38,90 kroner. Storebrand er uendret på 68,50 kroner.

Statoil la i dag frem sitt prospekt i forkant av børsnoteringen. Det varsler at salgsperioden er i gang for fullt. For Norsk Hydro betyr det økt sannsynlighet for at investorene selger seg ned for å frigjøre kapital til Statoil-aksjer. En løsning er selvsagt å kjøpe tilbake egne aksjer for å støtte kursen, noe Hydro har gjort de seneste dagene.

Tirsdag er imidlertid Hydro med et kursfall på 1 prosent til 391 kroner med på å presse børsen ned. Omsetningen er på 138 millioner kroner.

IT-indeksen er dagens svakeste med et fall på 2,4 prosent. Opticom er med et kursfall på 4,6 prosent til 725 kroner med på å sendte sektoren ned. Telenor faller 1,7 prosent til 40,60 kroner, mens Tandberg er ned 3,4 prosent til 115 kroner.

Dagens Næringsliv skriver i dag at Tandberg Data i går sendte ut permitteringsvarsel til 20 ansatte som følge av svakt salg i USA. Tandberg Data faller etter at ledelsen i går sendte ut et permitteringsvarsel til 20 ansatte. Til Dagens Næringsliv opplyser finansdirektør Arnstein I. Øyslebø at det ikke er aktuelt med flere permitteringer. Svak salgsutvikling i USA er årsaken til permitteringene. Kursen faller 4,1 prosent til 14,10 kroner.

Gjensidige Nor Sparebank og Tomra er de to eneste lyspunktene blant de mest omsatte aksjene. Førstnevnte er opp 0,6 prosent til 257 kroner, mens Tomra stiger 0,9 prosent til 162,50 kroner.