HARDE BESKYLDNINGER: Kjell Ingolf Ropstad holdt ikke det han lovet KrF, ifølge flere i partiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HARDE BESKYLDNINGER: Kjell Ingolf Ropstad holdt ikke det han lovet KrF, ifølge flere i partiet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Blytung start på regjeringslivet: Ropstad beskyldes for løftebrudd av sine egne

Under det høydramatiske landsstyremøtet i KrF torsdag fikk Kjell Ingolf Ropstad klar beskjed fra sine egne: Han har ikke innfridd løftet om historiske endringer i abortloven.

Dette forteller KrF-kilder til Dagbladet etter at den nye regjeringsplattformen omsider falt på plass.

Det var med knappest mulig margin, 19 mot 17 stemmer, at landsstyret i KrF gikk inn for å si ja til avtalen som bringer partiet inn i Erna Solbergs regjering. Flertallet ble sikret ved at fire røde delegater i landsstyret snudde og stemte med de blå.

En av dem som snudde var stortingsrepresentant Tore Storehaug. Han var en del av den røde fløyen i partiet under veivalget i fjor høst. Storehaug besvarte ikke Dagbladets henvendelse torsdag kveld.

Dagbladet får bekreftet at de andre røde KrF-erne som snudde i regjeringsspørsmålet var fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland, fylkesleder Espen Hasle fra Oslo og KrFU-nestleder Edel-Marie Haukland. Disse navnene var det NTB som først meldte.

Ført bak lyset

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at flere i KrF nå kan ha god grunn til å føle seg ført bak lyset.

- Partiet har en stor utfordring med de løftene Ropstad ga i den interne valgkampen, sa Selbekk sent torsdag kveld.

KrF-prinsen slo i fjor høst gang på gang fast at partiet sto overfor en «historisk mulighet» til å endre abortloven dersom man valgte Erna Solberg framfor Jonas Gahr Støre.

Noen måneder senere, på en iskald torsdagskveld på Gardermoen, ble det altså klart at KrF «bare» fikk gjennomslag for å innskrenke muligheten til tvillingabort.

Paragraf 2c, den såkalte Downs-paragrafen, blir ikke endret, slik mange i KrF hadde klare forventninger om. Torsdag kveld fikk også Ropstad klar beskjed om dette av sine egne:

- Det ble påpekt at løftet ikke ble innfridd, sier en kilde som var tilstede på møtet til Dagbladet.

ANKOMMER: Kjell Ingolf Ropstad ankom landsstyremøtet i Kristelig Folkeparti. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Aborttall

Tallenes tale er tydelig: Den nye innskjerpingen i retten til tvillingabort vil ta bort langt færre aborter enn en eventuell endring i paragraf 2c ville gjort.

Fra 2016 og til i dag er det utført i alt 28 tvillingaborter i Norge. Det var 59 senaborter av foster med Downs syndrom i 2018 alene. Ifølge Folkehelseinstituttet avbrytes om lag ni av ti svangerskap der det blir påvist at fosteret har Downs syndrom.

Det var dette mange i KrF så for seg partiet kunne gjøre noe med da Ropstad snakket om en «historisk mulighet».

Ropstad er «lei seg»

Nestleder Ropstad innrømmet at torsdag at han var «lei seg» over manglende gjennomslag, men avviste at han hadde brutt løfter gitt til sine egne.

- Jeg skjønner veldig godt mange føler skuffelse knyttet til 2c. Jeg er også lei meg for at vi ikke klarte å endre den. Jeg mener fortsatt at på det tidspunktet (i fjor høst, journ. anm.) var det mulig å få gjennomslag. Men jeg har gått gjennom mine taler, og det var to ting jeg trakk fram - det var 2c og det var tvillingabort. Og nå leverer vi jo på å endre abortloven knyttet til tvillingabort, svarte Ropstad på Dagbladets spørsmål om løftebrudd torsdag kveld.

Slagmarken KrF

KrF ligner likevel en slagmark etter en høst der de interne rivningene i partiet er blitt blottlagt for all verden. Knut Arild Hareide er gått av som partileder og Olaug Bollestad har tatt over som konstituert leder. Det vil hun trolig være til landsmøtet senere i vår, der det er ventet at Kjell Ingolf Ropstad skal ta over.

Sammen skal de to nå sette sammen et regjeringslag for KrF. Bollestad sier hun skal gjøre sitt for å samle partiet.

- Jeg skal gjøre min jobb for å bygge partiet, bygge broer og bygge fram en stolthet rundt det som er vårt prosjekt - for det er så mye bra, sa Bollestad til Dagbladet etter at regjeringsplattformen ble lagt fram.

Hun avviser i likhet med Ropstad at hun har brutt løftet fra i høst.

- Vi har ikke ført noen bak lyset. Vi har tapt kampen om paragraf 2c, men vi har vunnet kampen om at tvillinger hører sammen.

Også Venstre var delt

Også i Venstre var det delte meninger om plattformen. Formuleringene om abort var så tunge å svelge at sju i landsstyret stemte imot hele avtalen.

I tillegg kan Dagbladet fortelle at ytterligere seks navn var del av en protokolltilførsel som sier at de ikke stiller seg bak endringene i abortloven om fosterreduksjon, altså 13 i alt i et landsstyre på 38.

Kilder i Venstre er tydelige på at det var abortsaken som var den absolutt største kamelen partiet måtte svelge for å få KrF inn i regjeringen.

- Den saken er veldig vanskelig for oss, sier en Venstre-kilde til Dagbladet.

- Sju stykker stemte mot, de ville ikke endre abortloven. De hadde jeg ventet. Dette var et krevende punkt for et liberalt parti å gå tilbake på noe sånn. Men vi syntes det er en såpass liten endring at en pause på 2,5 år var mulig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.