Blytungt i IT

IT-aksjene faller mest fra start torsdag. Sammen med en svak utvikling for oljerelaterte aksjer sender det markedet ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs faller svakt tilbake i tidelig handel torsdag. Markedet styres av fallende hovedindekser i USA i går. På de europeiske børsene er det en blandet utvikling.

Oljeservicesektoren sliter etter at amerikanske offshoreaksjer i går fikk en solid smell på høye lagre og fallende oljepris. Ellers fokuserer det norske markedet på et mulig innsidersalg i Opticom og et resultatvarsel fra Nera. Kjøperne har heller ikke meldt seg i Eltek.

IT-indeksen har den svakeste åpningen og er ned 1,5 prosent etter 63 minutters handel.

Aftenposten skriver i dag at det kan gå mot et salg av Opticom-gründer Hans Gude Gudesens investeringsselskap Symre. Dette eier Opticom-aksjer for 145 millioner kroner.

Opticom-ledelsen har imidlertid snakket med Gudesen, som opplyser at han ikke har planer om å selge seg ned i selskapet. Meldingen løftet kursen umiddelbart, men aksjer likevel ned 2,6 prosent til 594 kroner.

Nera varsler i dag at inntektspotensialet for selskapets bredbåndssatsning er lavere enn tidligere antatt. Satsningen blir nå lagt inn under Nera SatCom etter å ha vært drevet som en selvstendig enhet. Aksjemarkedet satte ikke pris på denne meldingen og sender Nera-kursen ned 5,7 prosent til 28,20 kroner.

Nera er i likhet med Eltek utsatt for forandrede rammebetingelser i telekomindustrien. Lavere vekst og større usikkerhet i USA og Europa fører til mindre investeringer enn tidligere antatt.

Eltek varslet i går markedet om sine problemer. Ved stengning i går var kursfallet i Eltek på hele 37 prosent. Fortsatt står investorene på sidenlinjen. I dag er aksjen ned nye 4,7 prosent til 71,50 kroner.

Merkantildata faller nye 5,6 prosent til 20,10 kroner.

Et av de få lyspunktene blant IT-aksjene i dag er Tandberg Television, som topper omsetningslisten så langt med 52 millioner kroner. Aksjen stiger 2,4 prosent til 84,50 kroner.

Oljeservicesektoren falt mer enn 5 prosent på Wall Street i går etter at de seneste lagertallene i USA viste en lagt sterkere vekst i råoljelagrene enn ventet. Det presset oljeprisen ned på de laveste nivåene siden slutten av april i går.

Her hjemme slår det ut i at PGS faller 2,6 prosent, omsatt for 30 millioner kroner. Andre oljerelaterte som GGS (-2,5%), Prosafe (-1,6%) og TGS (-1,7%) merker også presset.

Både Bergesen og Frontline er svakt opp i dag. Det er ikke kommet noen positive meldinger for tanksektoren som forklarer oppgangen. Snarere tvert imot.

I løpet av få dager har RCL måttet kansellere tre cruise på to forskjellige skip eiet av datterselskapet Celebrity Cruises. Nå er rederiet også kommet i søkelyset til den amerikanske kystvakten for å ha sluppet ut renset avfallsvann i havner i Alaska uten tillatelse, ifølge shippingavisen TradeWinds.

Saken behøver i og for seg ikke å være spesielt alvorlig rent miljømessig, da RCL hevder at vannet som ble sluppet ut var nær drikkevannskvalitet.

Verre er det at RCL allerede har et noe frynsete miljørykte etter flere alvorlige utslipp noen år tilbake. Rederiet har arbeidet hardt med å rette opp sin miljøimage i USA, men denne typen anklager kan raskt slå negativt ut. Etter Exxon Valdez- ulykken er amerikanske forbrukere svært hårsåre når det gjelder miljøutslipp til havs, og spesielt utenfor Alaska.

RCL faller i dag 0,5 prosent til 194,50 kroner på Oslo børs. Aksjen er omsatt for beskjedne 12 millioner kroner.

Totalindeksen på Oslo Børs er ned 0,61 prosent til 1.380,82 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på 403 millioner kroner.