BMW truer regjeringen

BMWs toppsjefer ber regjeringen gripe inn i streiken. Den tyske bilfabrikken truer med å slutte å bestille deler fra norske produsenter, dersom streiken ikke avblåses i løpet av helgen. Nå får de streikende på Hydro Automotive Structures på Raufoss full støtte fra tyske metallarbeidere som lover å kjempe mot eventuelle tyske streikebrytere. Milliardordre står på spill i årene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et brev til næringsminister Grete Knudsen viser BMWs visepresident Klaus Wenzel til streiken på Raufoss i 1996, og sier at BMW-konsernet er helt avhengig av sikre leveranser fra sine underleverandører - ellers vil fabrikkens nærmere 80.000 ansatte komme i fare.

- BMW har aldri tidligere blitt stoppet av streik. I de tilfeller hvor streik har truet har vi alltid forhandlet oss fram til løsninger, skriver han - før han legger til at man ellers vil måtte slutte å bestille bildeler fra Raufoss.

Wenzel og BMWs toppsjef ber derfor Grete Knudsen gripe inn for å få en løsning på konflikten.

Klaus Wenzel var fredag i møte med NHOs toppledelse om konsekvenser av den norske konflikten.

NHO-sjef Finn Bergesen jr. sier at han idag forsøkte å forklare spillereglene i arbeidslivet for Wenzel - som ikke lot seg imponere:

- Han var overhovdet ikke interessert. Det eneste han var opptatt av var å få produksjonen av bildeler i gang igjen på Raufoss, sier Bergesen.

Raufoss-arbeiderne fikk fredag uforbeholden støtte fra de tyske metallarbeidernes mektige president Klaus Zwickel. Han vil aktivt forhindre at tyske bilfabrikanter kjøper bildeler fra andre enn produsentene på Raufoss og i Kongsberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer