BMW truer regjeringen

BMWs toppsjefer ber regjeringen gripe inn i streiken. Den tyske bilfabrikken truer med å slutte å bestille deler fra norske produsenter, dersom streiken ikke avblåses i løpet av helgen. Nå får de streikende på Hydro Automotive Structures på Raufoss full støtte fra tyske metallarbeidere som lover å kjempe mot eventuelle tyske streikebrytere. Milliardordre står på spill i årene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til næringsminister Grete Knudsen viser BMWs visepresident Klaus Wenzel til streiken på Raufoss i 1996, og sier at BMW-konsernet er helt avhengig av sikre leveranser fra sine underleverandører - ellers vil fabrikkens nærmere 80.000 ansatte komme i fare.

- BMW har aldri tidligere blitt stoppet av streik. I de tilfeller hvor streik har truet har vi alltid forhandlet oss fram til løsninger, skriver han - før han legger til at man ellers vil måtte slutte å bestille bildeler fra Raufoss.

Wenzel og BMWs toppsjef ber derfor Grete Knudsen gripe inn for å få en løsning på konflikten.

Klaus Wenzel var fredag i møte med NHOs toppledelse om konsekvenser av den norske konflikten.

NHO-sjef Finn Bergesen jr. sier at han idag forsøkte å forklare spillereglene i arbeidslivet for Wenzel - som ikke lot seg imponere:

- Han var overhovdet ikke interessert. Det eneste han var opptatt av var å få produksjonen av bildeler i gang igjen på Raufoss, sier Bergesen.

Raufoss-arbeiderne fikk fredag uforbeholden støtte fra de tyske metallarbeidernes mektige president Klaus Zwickel. Han vil aktivt forhindre at tyske bilfabrikanter kjøper bildeler fra andre enn produsentene på Raufoss og i Kongsberg.

Zwickel, som er sjef for verdens største fagforbund, kaster seg dermed med full tyngde inn i den norske streiken. Han har tre millioner medlemmer i ryggen og gir full støtte til fagarbeiderne i Raufoss Automotive og Kongsberg Automotive.

- Vi har oppfordret våre medlemmer hos bilfabrikantene om aktivt å forhindre at underleverandører opptrer som streikebrytere, sier Zwickel til Dagsavisen.

Hvis det ikke kommer noen streikeløsning på bordet, tror Zwickel at store bilfabrikker som DaimlerChrysler, VW, BMW, Ford og Opel vil bli rammet. IG Metall har ingen slagplan å legge fram i en slik situasjon, skriver NTB.

- I slike situasjoner hjelper det ikke med detaljerte planer. Da gjelder først og fremst vår lange erfaring, noe våre norske kolleger skal få dra nytte av. Vi står i stadig kontakt med våre kontakter i Fellesforbundet, slik at vi til enhver tid kan yte vår solidaritet, sier Zwickel.

Også Svenska Metallarbetarförbundet gir sin støtte til den norske streiken.

Konserndirektør Leif Bronken i Raufoss ASA er ikke overrasket over støtteerklæringene, og sier de er som forventet.

<B>TRUER: </B>BMWs visepresident Klaus Wenzel ber regjeringen gripe inn i streiken.