BNP Paribas betaler 60 milliarder kroner i bot

Frankrikes største bank, BNP Paribas, godtar en bot på 8,9 milliarder dollar og sier seg skyldig i brudd på USAs sanksjoner mot blant andre Sudan, Iran og Cuba.

ERKJENNER SKYLD: Georges Dirani, møtte i domstolen i New York på vegne av den franske banken BNP Paribas REUTERS/Brendan McDermid
ERKJENNER SKYLD: Georges Dirani, møtte i domstolen i New York på vegne av den franske banken BNP Paribas REUTERS/Brendan McDermid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Banken har vært under etterforskning for å ha omgått USAs økonomiske sanksjoner landene mellom 2002 og 2009. I helgen ble BNP og amerikanske myndigheter enige om et forlik for å unngå en rettssak. I praksis tvinger forliket banken til å si seg skyldig i anklagene.

Foruten den rekordhøye boten har BNP Paribas gått med på i ett års tid å gjennomføre visse typer transaksjoner i dollar. I tillegg har 13 ansatte, fem av dem ledere, mistet jobben som følge av den amerikanske etterforskningen. 32 andre er blitt nedgradert eller fått kutt i lønna.

Beklager USAs justisminister Eric Holder sier han håper boten vil fungere som en advarsel til andre banker.

BNP Paribas beklaget mandag bruddet på sanksjonene.

- Vi beklager dypt overtredelsene som har ledet til denne avtalen, sier BNP-sjef Jean-Laurent Bonnafe.

Han legger til at enkelte ansatte satte til side bankens retningslinjer og brøt bevisst de amerikanske sanksjonene. Bonnafe sa mandag også at boten ikke vil føre til økte gebyrer for bankens kunder.

Frykt for handelsavtale Boten er den er den største enkeltboten amerikanske myndigheter har ilagt en utenlandsk bank.

Transaksjoner til en verdi av 100 milliarder dollar skal ha blitt gjennomgått i etterforskningen. En tredel av summen skal ha blitt skjult for å unngå de amerikanske sanksjonene.

BNP sier seg også skyldig i to lovbrudd. Ett tilfelle av forfalskning av bankrapporter og ett tilfelle av konspirasjon.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabuis har tidligere uttrykt bekymring for hva en stor bot kan bety for en handelsavtale mellom EU og USA. President Barack Obama har avstått fra å mene noe om etterforskningen.

Washington kritiseres BNP er langt ifra den første utenlandske banken som har fått svi av amerikanerne for upassende oppførsel. I 2012 betalte hollandske ING og britiske Standard Chartered 3 milliarder kroner hver, mens HSBC, verdens største bankgruppe, betalte 10 milliarder for hvitvasking av penger. Ingen av dem ble tvunget til å si seg skyldig eller å stanse sine aktiviteter.

I mai ble sveitsiske Credit Suisse bøtelagt med nesten 5 milliarder kroner for å ha hjulpet amerikanere å unndra skatt, nesten tre ganger så mye som sveitsiske UBS fikk for samme forbrytelse i 2009.

Washington har fått kritikk for sin strenge reaksjon mot BNP Paribas, men analytikere hevder at det har å gjøre med omfanget av samarbeidet som banken har hatt med Iran og Sudan.

BNP har foreløpig vært tause om både etterforskningen og straffen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer