VIL STARTE OPP GRUSTAK: Bo Nordebo (58) graver opp det han mener er sin private vei for å hindre forsvaret i å dra en optisk kabel. Nå skal han søke om å starte opp et grustak. Foto: Privat.
VIL STARTE OPP GRUSTAK: Bo Nordebo (58) graver opp det han mener er sin private vei for å hindre forsvaret i å dra en optisk kabel. Nå skal han søke om å starte opp et grustak. Foto: Privat.Vis mer

Bo (58) gravde bort en hel vei etter krangel med forsvaret

Nå er han anmeldt for å forhindre tilgang til statlig eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var den svenske avisen NSD som først omtalte saken om at det svenske forsvaret lenge har hatt et ønske om å dra en optisk kabel over Bo Nordebos (58) private vei.

Hensikten var å etablere en forbindelse mellom Grubbnäsudden og forsvarets skytebane i Lomben. På den måten ville de spare tid. Forsvarets planer gikk derimot ikke som forventet da 58-åringen sette foten ned for utgravningen.

Nordebo sier han hadde betalt store summer for å starte et grustak slik at han kunne utvinne naturgrus. Han krevde derfor at den svenske staten skulle legge en ny vei nedenfor åsen eller betale 600 000 svenske kroner årlig for å bruke veien hans.

- I 2012 bestemte forsvaret seg for at de ville dra en kabel ut i feltet. Jeg sa at de fikk dra den, men at det måtte bli ved siden av åsen. De forstod at de ikke kunne dra den over grustaket mitt, men i 2015 bestemte de seg for å gjøre forretning av veien, og de fikk rett til å dra kabelen. I retur skulle jeg bare få 1000 kroner i erstatning, sier Nordebo til Dagbladet.

Gravde opp veien i protest

Da staten nektet å gå med på Nordebos krav, bestemte han seg for å ta saken i egne hender. For å forsikre seg om at militæret holdt seg unna den 600 meter lange veien, gravde han den bort med to gravemaskiner.

- Jeg tok rett og slett saken i egne hender. Vi begynte gravingen på lørdag, og var ferdig på mandag. Nå eksisterer den ikke mer, sier han, og legger til at han skal søke staten om å få ta ut grus på veien.

- Jeg skal søke om å få ta ut materiale til å selge. Sverige trenger sand fordi det går an å bruke det til alt mulig, og en stor grusås består av alle mulige mineraler, sier han.

Nordebo sier også at han vil plante en skog på den tidligere veien dersom søknaden ikke blir godkjent.

- Jeg kommer til å få lov til å bygge ut et grustak, men hvis de ikke godkjenner søknaden min, så bygger jeg en vei i stedet for.

Politianmeldt

Regionssjef ved forsvarets bygningskontor Nord, Håkon Tano, sier de har politianmeldt saken fordi de mener eiendommen er statens.

- Nordebo ville ikke la oss bruke veien fordi han vil lage et grustak. Det vil vi ikke forhindre han i å gjøre, så hvis han hadde hatt lov til å bygge ut et, hadde vi flyttet veien. Det har han imidlertid ikke. Det er ingen godkjennelse som har gått igjennom de siste 30 årene, derfor har han ikke lov til å stenge veien, sier han til Dagbladet, og forklarer:

- Vi har ikke tilgang til veien, derfor har vi anmeldt ham. Det er opp til politiet å bedømme om han er skyldig, sier han.

Nordebo sier han hevder sin rett som tomteier, men innrømmer at han synes det er ubehagelig å høre om politianmeldelsen.

- Alle spør om hva jeg føler om anmeldelsen, og hva skal jeg si. Jeg har sagt til alle at det er utrivelig, men jeg kan også si at det er inkompetent av fortifikationsverket å anmelde meg. Hva skal de anmelde meg for? De har ikke rett til veien, avslutter han.