Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bob Dylan nominert til Nobels litteraturpris

En norsk gruppe har nå tatt det første seriøse initiativet for at Bob Dylan skal få den ettertraktede litteraturprisen. Forfatteren Allen Ginsberg har også gitt støtte til nominering av Dylan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bob Dylan er en betydelig amerikansk skald og visesanger i vårt århundre. Hans ord har influert flere generasjoner over hele verden. Han fortjener Nobels litteraturpris for sin store og universelle betydning, skriver Allen Ginsberg i et brev til den norske initiativgruppa.

Nordmenn

De norske Bob Dylan-entusiastene har satt i gang kampanjen for at han skal få litteraturprisen i 1997.

- Vi jobber med å få så mange som mulig til å nominere Bob Dylan som kandidat. Det er ingenting som sier at vinneren må være en romanforfatter, sier Reidar Indrebø til Dagbladet.

- For eksempel fikk Winston Churchill litteraturprisen i 1953. Bøkene hans regnes for å være dårlige i ettertid og han fikk sannsynligvis prisen for sine talegaver, sier Indrebø, som er med på det norske initiativet.

Det er strenge regler for hvem som får lov til å foreslå kandidater til verdens mest ettertraktede pris. Kun tidligere vinnere, store forfatterforeninger eller litteraturprofessorer kan nominere.

Påvirket historien

Etter oppfordring fra de kjente forfatterne Allen Ginsberg og John Bauldie har den amerikanske litteraturprofessoren Gordon Ball lansert Bob Dylan som kandidat. Han bruker sterke ord i sitt nomineringsforslag:

«Siden begynnelsen av 1960-årene har Bob Dylan via ord og musikk skapt et grenseløst univers med sin kunst. Den har gjennomtrengt kloden og faktisk forandret verdenshistorien.»

Det er foreløpig umulig å si noe om Bob Dylans sjanser til å bli tildelt litteraturprisen.

Kandidatforslaget vekker i hvert fall lite begeistring hos Geir Mork som er direktør i Gyldendal Norsk forlag.

- Bob Dylan har vært enormt viktig innenfor sitt felt, men noen poet er han ikke. Det er et artig, men også dårlig forslag. Klar rivning på høy list, er kommentaren til Mork.

Det foreslås hvert år rundt 300 kandidater.