Bob og Bono fordømmer volden

Bono og Bob Geldof fordømmer volden under G8-møtet. De mener at de voldelige demonstrantene ødelegger for de fattige landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

U2-sangeren Bono og Bob Geldof slapp gjennom sperringene og fikk møte både Russlands president Vladimir Putin og den britiske statsministeren Tony Blair under G8-toppmøtet i Genova lørdag.

Geldof, som ledet Live Aid-kampanjen for sultrammede i 1985, sa han følte seg støtt over rammene rundt toppmøtet:

- Demokratisk valgte ledere, mektige i all sin prakt, som med jetfly og bilkortesjer slipper innenfor den røde sonen, lød hans beskrivelse.

De åtte statssjefene møtes i sentrum av Genova, i byens palass og på båten «European Vision» omringet av høye metallgjerder og tusenvis av politimenn.

- Gjør dette på en annen måte, og begynn å diskutere de sakene som får folk ut i gatene, sa Geldof til lederne fra Storbritannia , Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, USA og Russland.

De to kjendisene fordømte voldelige protestaksjoner, men sa de forsto at folk er sinte på grunn av den stadig voksende kløften mellom fattige og rike:

- Det er greit å slå neven i bordet. Det er ikke greit å slå neven i fjeset på din motstander, enten det er demonstranter eller politi, sa Bob Geldof.

Effektiv kampanje

De to mener det er «Slett Gjelda!»-kampanjen som for første gang har fått de rike landene til å invitere afrikanske ledere til toppmøtet.

- Volden hjelper oss ikke. Av alle dager de kunne ødelegge, så ødela de den hvor det faktisk fant sted en dialog mellom G8-ledere og utviklingsland, sa Bono.

De to er skuffet over at toppmøtet ikke har resultert i en større gjeldsslette enn det som ble bestemt for to år siden, men de håper på et bedre resultat ved neste års G8-møte i Canada.

Statsminister Jean Chretien har allerede lovet at Afrika skal få større plass i diskusjonene i 2002, og lørdag sa han dessuten at formatet på møtet skal krympes og at delegasjonene må bli mindre. Tidligere var planen å holde møtet i byen Ottawa. Nå vurderer han å legge møtet til Rocky Mountains som har plass til færre besøkende og som er lettere å sperre av.

Skuffet

Geldof og Bono kjemper for at verdens fattigste land skal få slettet all utenlandsgjeld, og de 11 milliardene som lederne bevilget til et aids-fond fredag, er ifølge de to altfor lite til å løse problemet.

- Historien vil se tilbake på denne tidsepoken og sette søkelyset på to ting: Internett og hvordan et helt kontinent sto i flammer mens vi sto på siden med vannkanner, sa de to.

(NTB)

KJENDISMØTE: Bob Geldof og U2s Bono har hatt møte med Vladimir Putin og andre toppledere som er samlet i Genova. De to artistene fordømmer volden, men oppfordrer verdenslederne til å ikke isolere seg fullstendig fra vanlige folk.