Bobby Fischer gifter seg

Den amerikanske sjakkverstingen ber Colin Powell om hjelp til å kvitte seg med statsborgerskapet - og unngå utlevering fra Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bobby Fischers japanske advokat fakset i dag et brev til USAs utenriksminister Colin Powell.

I brevet ber den tidligere sjakkmesteren om hjelp til å gi avkall på sitt amerikanske statsborgerskap. Samtidig opplyser Fischer at han skal gifte seg med presidenten av det japanske sjakkforbundet, Miyoko Watai.

Watai har tidligere opptrådt som sjakkgeniets støttespiller, og skal ha bodd sammen med Fischer de siste fire åra, melder AP.

Begjært utlevert

I øyeblikket sitter BobbyFischer i japansk varetekt. Det har han gjort siden arrestasjonen på Narita-flyplassen i juli, da han prøvde å dra til Filippinene uten uten gyldig pass.

Fischers amerikanske pass er nemlig inndratt av myndighetene i hjemlandet.

USA har vært på jakt etter Fischer helt siden 1992. Da ga han blaffen i myndighetenes forbud, og dro til Serbia og Montenegro for å spille en revansjematch mot russeren Boris Spasskij. Amerikanske myndigheter anklaget Fischer for brudd på datidas internasjonale sanksjoner mot Rest-Jugoslavia, og utstedte en arrestordre på ham.

Vil ikke være amerikansk

USA har begjært sjakkspilleren utlevert, og japanske myndigheter undersøker nå om de skal etterfølge ønsket. Fischer har for lengst sagt at han vil anke en slik prosess.

- Selv om det å gi avkall på amerikansk statsborgerskap er en juridisk rettighet, har den amerikanske ambassaden i Japan gjort det umulig for Fischer å utøve sin rett, sier advokaten i brevet, som også er sendt til japanske nyhetsbyråer.

Dersom Fischer får gi avkall på statsborgerskapet, kan han bli stående uten noe formelt hjemland.

Dilemmaet kan ifølge Suzuki løses ved å søke status som flyktning hos FNs høykommissær for flyktninger. Advokaten og støtespillere undersøker hvilke land som kan tenkes å ta ham inn på flyktningestatus.

For alle tilfellers skyld har Fischer allerede søkt om asyl i Japan på bakgrunn av «amerikanske forfølgelse». En slik søknad vil ta flere måneder å behandle, melder AP.

Eksentrisk

Sjakkgeniet Bobby Fischer skapte verdenshistorie da han slo den sovjetiske verdensmesteren Boris Spasskij i løpet av 21 partier på Reykjavik i 1972.

Dette var midt under den kalde krigen, og stormøtet mellom USA og Sovjetunionen ble fulgt av en hel verden. Fischers ble den første amerikanske verdensmesteren, og brettseieren knuste den russiske sjakkdominansen.

BOBBY FISCHER:

  • Født 9. mars 1943 i Chicago.
  • Ansett som en av tidenes største sjakkgenier. Vant det amerikanske mesterskapet som 14-åring, og ble straks verdensberømt.
  • Ble amerikansk verdensmester i sjakk i 1972.
  • Trakk seg så tilbake, og ble fradømt tittelen i 1975 fordi han avslo å møte utfordreren Anatolij Karpov.

Fischer ble hyllet som en helt i USA, men forholdet surnet snart. Fischer har aldri gått av veien for å sverte de han ikke liker - blant annet USA, kommunister, journalister og kvinner. Han har også omtalt jøder som «et skittent og løgnaktig bastardfolk», til tross for at hans egen mor var jødisk.

Like etter terrorangrepet 11. september 2001 sjokkerte han USA med uttalelsen «Dette er herlige nyheter» under et radiointervju.

- Jeg støtter handlingen og håper USA blir utslettet, la han til.

Fischer ble fradømt VM-tittelen i 1975 fordi han avslo å møte utfordreren Anatolij Karpov. Siden skal han ha oppholdt seg i Tyskland, Filippinnene, Sveits - og de siste åra i Japan.LES MER OM BOBBY FISCHER: Galskap, sjakk og iskald krig (Magasinet på Nett 28.11.02)

SJAKKGENIET: Bobby Fischer fotografert under glansdagene på 1970-tallet. Siden har han blitt beryktet for hatefulle utsagn og kontroversielle turer. Foto: SCANIX/AP
SINT SJAKKLEGENDE: Bobby Fischer idet han blir arrestert på Narita-flyplassen i Japan i juli i år.
VORDENDE KONE: I dag gjorde Bobby Fischer det kjent at han akter å gifte seg med Miyoko Watai, som er president for Japans sjakkforbund.
KALD KRIG PÅ BRETTET: Bobby Fischer (til høyre) og russeren Boris Spasskij under det siste partiet av stormøtet på Island 31. august 1972.