Boble av mangfold

I dag fyller «Migrapolis» ti år. Og det er all grunn til å gratulere jubilanten med sin utrettelige tro på Norge som en grenseløs og deilig flerkulturell smeltedigel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRKs flerkulturelle alibi har klort seg fast i allmennkringkasterens sendeskjema og trekker ukentlig rundt 300 000 seere. Programmet har blitt en naturlig del av folks bevissthet. Det har vært en lang vei å gå for redaksjonen på Myrens verksted i Oslo. Kampen om sendetid og ressurser var knallhard allerede før sendestart. Det var ingen annen enn Einar Førde som ga programmet fødselshjelp i 1997 ved å satse betydelige ressurser i NRK Østlandssendingen som fikk i oppgave å sjøsette prosjektet. I mange år ble «Migrapolis» gjemt bort på NRK 2 mens statskanalens ledere pustet lettet ut. De hadde skaffet seg et vanntett mangfoldsalibi som kunne blidgjøre kringkastingsråd og generalforsamling når det var nødvendig. Og det skjedde titt og ofte.

SELV VAR jeg så heldig å jobbe sammen med denne energiske og oppegående gjengen i flere år. Mens andre norske medieinstitusjoner begynte å hviske om å tilsette journalister med ikke-vestlig brakgrunn holdt «Migrapolis» på med sitt. De tok spranget fra tradisjonell konfliktorientert journalistikk til fordomsfrie fjernsynsopplevelser som utfordret fordommer hos de fleste TV-seere. I perioder har «Migrapolis» fungert som flerkulturens «Norge rundt». Og til tider har programmet hatt preg av å være et redskap i opplysningens tjeneste. I dag framstår konseptet som mer modent og moderne. Temaene er uuttømmelige. Kjærlighet, nabofeider, burka eller oppvekstvilkår. Alle temaer har en innebygd kulturell friksjon som «Migrapolis» evner å framskaffe.

I DEN SISTE UKA har NRK blitt kritisert for å framstå med en norsk og blendahvit profil. Det er helt åpenbart at «Migrapolis» har fungert som en sovepute for statskanalen. Mens andre medier har fått øynene opp for at mangfold er klokt så har NRK sovet i timen. En rekke allmennkringkastere i Europa har systematisk rekruttert ikke-vestlige journalister for å speile mangfoldet og bredden i befolkningen.

BBC framstår som et lysende eksempel. Norske mediehus kappes om kapre flerkulturelle profiler som kan bidra til å trekke nye lesere, lyttere og seere inn i sin midte. Derfor er det klokt at NRK nå har besluttet å lansere «NRK FleRe», som har til hensikt å rekruttere flere journalister med flerkulturell bakgrunn. Prosjektet starter på nyåret og de fem første stipendiatene skal slippe inn i det aller helligste: Det hvite hus på Marienlyst. Nå er det riktignok opptil flere med ikke-vestlig bakgrunn som har jobbet i ulike redaksjoner i NRK. Med over 3000 medarbeidere så monner det likevel lite med en håndfull journalister.

ALLMENNKRINGKASTEREN er tildelt et særskilt samfunnsoppdrag: Skape bredde og mangfold i programtilbudet. Derfor bør NRK snart lykkes med å tilsette medarbeidere som speiler dette mangfoldet. Og andre medieinstitusjoner bør kappes om være best i klassen. Det er ingen motsetning mellom å skulle tilsette flerkulturelle journalister samtidig som man evner å ta vare på et programkonsept som «Migrapolis». I dag skal tiåringen feire seg selv ved å gi oss gjensyn med mennesker vi har møtt i programmet de siste ti åra. Gratulerer med dagen – i mangfoldets tjeneste.