Boblebad er livsfarlig

De innbydende massasjebadene har tatt livet av 28 personer og gjort nærmere 200 alvorlig syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere nordmenn velger å slappe av med et massasjebad for å løse opp muskelspenninger og stress, men luksusen kan vise seg å bli en dyr investering. Den livsfarlige bakterien som forårsaker legionær-syken trives nemlig veldig godt i det varme boblevannet. Legionær-syken fører til muskelsmerter, feber og pusteproblemer, og dreper.

Alarmen har gått på Kontinentet etter at 21 mennesker døde og 160 ble alvorlig syke etter at et massasjebad ble tatt i bruk under en varemesse i Nederland.

Stille vann har ...

I Belgia døde fire av de 13 gjestene som hadde latt seg friste av en tur i massasjebadet og i Storbritannia har tre mennesker mistet livet etter å ha skaffet seg luksusen hjemme.

Med en temperatur opptil 35- 40 grader skapes gunstige forhold for bakteriefloraen. I denne temperaturen formerer bakteriene seg hurtig hvis de får næring fra slimet som legger seg rundt vannrørene og fra de døde hudcellene etter tidligere badebesøk.

En gåte

Jørgen Lassen leder avdelingen for bakteriologi ved Folkehelsa og kjenner til problemet.

- Mikroben finnes i Norge også, og vi vet at den trives og vokser i vann som står stille i lengre tid. Det er bare et spørsmål om at vannet holder riktig temperatur for at bakterien formerer seg, sier Jørgen Lassen.

Men til tross for at Folkehelsa kjenner til at tilfeller har forekommet i Sverige og ellers i Europa, er det en gåte hvorfor det ikke har forekommet et eneste tilfelle blant norske badegjester. Lassen innrømmer at det er en gåte også for Folkehelsa.

- Det er ikke forskjell på om man har boblebadet innendørs eller utendørs, vi vet egentlig ikke hvorfor det ikke har skjedd i Norge. Men hvis man skifter ut vannet og rengjør boblebadet med et par ukers mellomrom, så går det helt fint, forsikrer Lassen.

TAR LIV: Det nye boblebadet kan bli en ordentlig kalddusj hvis du ikke rengjør det skikkelig.