TYPISK PYONGYANG: I bakgrunnen av bildet ser du et uferdig trekant-hotell, som har stått halvferdig i mange år. Hvis du ser nede i høyre hjørne, ser du en person som snakker i mobil. - Mobil er et helt nytt fenomen i Nord-Korea og det er nok noe kun eliten har tilgang til. Du kan selvfølgelig også bare ringe innenlandssamtaler. Internett er strengt forbudt, sier Fuglevik. Alle foto: Tor Fuglevik
TYPISK PYONGYANG: I bakgrunnen av bildet ser du et uferdig trekant-hotell, som har stått halvferdig i mange år. Hvis du ser nede i høyre hjørne, ser du en person som snakker i mobil. - Mobil er et helt nytt fenomen i Nord-Korea og det er nok noe kun eliten har tilgang til. Du kan selvfølgelig også bare ringe innenlandssamtaler. Internett er strengt forbudt, sier Fuglevik. Alle foto: Tor FuglevikVis mer

«Boblen rundt Nord-Korea vil slå sprekker»

Så seint som i august var mediesjefen Tor Fuglevik på oppdagelsestur i Nord-Korea. Han glemmer den aldri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har vært, og er, ett av verdens mest lukkede land. Her har familien Kim regjert siden tidlig 70-tallet, uten innblanding utenfra. Turisme har heller ikke vært utbredt, så få mennesker har vært i landet.

ENDELIG ALENE: Under sitt ukeslange opphold i Nord-Korea så Tor Fuglevik og hans reisekamerater knapt et eneste bilde av den daværende lederen i landet, nylig avdøde Kim Jong-il vakkert malt på et fjell i soloppgang. -Det var tydelig at det var viktig at avdøde Kim il-Sung ikke skulle komme i skyggen av sin sønn. Alle foto: Tor Fuglevik
ENDELIG ALENE: Under sitt ukeslange opphold i Nord-Korea så Tor Fuglevik og hans reisekamerater knapt et eneste bilde av den daværende lederen i landet, nylig avdøde Kim Jong-il vakkert malt på et fjell i soloppgang. -Det var tydelig at det var viktig at avdøde Kim il-Sung ikke skulle komme i skyggen av sin sønn. Alle foto: Tor Fuglevik Vis mer

I august i år var tidligere NRK-sjef Tor Fuglevik, nå direktør i mediekonsernet Modern Times Group, på gruppetur sammen med et lite knippe norske og danske venner i Nord-Korea. Før de reiste inn i landet, måtte telefoner, datamaskiner og elektroniske duppeditter legges igjen i Kina.

Internett- og mobilforbud Bare kamera med relativt små linser fikk bli med til Nord-Korea, der mobiltelefoner og internett kun er forebeholdt et fåtall av landets elite - og forbudt for de fleste av landets 23 millioner innbyggere. Flyplasser, togstasjoner, folk i militæruniformer og militære institusjoner var forbudt å fotografere. Så også innbyggere som eventuelt ikke hadde det så bra.

FLYSKREKK: Både Kim Sung-il (midten) og Kim Jong-il (t.h) hadde flyskrekk og brukte helst tog som fremkomstmiddel. Sønn Kim Jong-il døde ironisk nok ombord på et tog, mens hans pappa og «den evige president» Kim Sung-il har med seg favoritttoget og vogna i sitt private mausoleum. - Tog hadde tydelig en spesiell plass for både far og sønn, sier Fuglevik.
FLYSKREKK: Både Kim Sung-il (midten) og Kim Jong-il (t.h) hadde flyskrekk og brukte helst tog som fremkomstmiddel. Sønn Kim Jong-il døde ironisk nok ombord på et tog, mens hans pappa og «den evige president» Kim Sung-il har med seg favoritttoget og vogna i sitt private mausoleum. - Tog hadde tydelig en spesiell plass for både far og sønn, sier Fuglevik. Vis mer

- Men alt så et hakk bedre ut enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Vi hadde to vakter som passet på oss 24 timer i døgnet, men vi fikk dem til å bli med på svippturer underveis. Vi så heller ingen som åpenbart sultet, og etter det vi så, var det brukbare avlinger med både mais, ris og poteter, sier Fuglevik.

President til evig Som i de aller fleste ordentlige diktatur-stater, er det også i Nord-Korea enorme plakater av landets ledere hengt opp på alle tenkelige og utenkelige steder. Og her er det den store Kim sjøl, Kim il-Sung (1945-1994), som er mest avbildet, til tross for at han døde for snart 17 år siden.

SKREV 1000-VIS AV BØKER: Både Kim Sung-il og hans sønn Kim Jong-il var veldig glade i å publisere bøker, som denne, hvor folk kan lære hvordan de svarer utenlandske journalister. - Sung skrev mange tusen bøker. Han skal ha skrevet bøker om absolutt alt. Sønnen skrev et sted mellom 1500 og 2000 bøker, forklarer Fuglevik.
SKREV 1000-VIS AV BØKER: Både Kim Sung-il og hans sønn Kim Jong-il var veldig glade i å publisere bøker, som denne, hvor folk kan lære hvordan de svarer utenlandske journalister. - Sung skrev mange tusen bøker. Han skal ha skrevet bøker om absolutt alt. Sønnen skrev et sted mellom 1500 og 2000 bøker, forklarer Fuglevik. Vis mer

- Vi stusset litt over at Kim Jung-il sjelden fikk posere alene på de utallige plakatene selv om han var leder i landet mens vi var der. Men faren hans var jo «den evige president», og nylige avdøde Kim Jung-il ble aldri mer enn «vår store leder». Plakatene var en gjennomtenkt balansegang i å aldri la Kim il-Sung komme i skyggen av som sønn, sier Fuglevik.

Ekstremt tynne mennesker På alle husvegger henger enorme veggmalerier og postere av bestefar Kim il-Sung. Innimellom får også sønnen, avdøde Kim Jung-il, være med, i tillegg til smilende og fornøyde nord-koreanere.

LYKKELAND: De tusenvis på tusenvis av håndmalede plakatene som henger over hele Nord-Korea viser alltid lykkelige mennesker, gjerne litt tykkere enn befolkningen flest. - Både barn og voksne var ekstremt tynne. Jeg har fått høre at 20-årige nord-koreanere har blitt ti centimeter lavere enn sine brødre i sør. Dette har skjedd i løpet av de siste 60 årene, og skyldes underernæring, sier Fuglevik.
LYKKELAND: De tusenvis på tusenvis av håndmalede plakatene som henger over hele Nord-Korea viser alltid lykkelige mennesker, gjerne litt tykkere enn befolkningen flest. - Både barn og voksne var ekstremt tynne. Jeg har fått høre at 20-årige nord-koreanere har blitt ti centimeter lavere enn sine brødre i sør. Dette har skjedd i løpet av de siste 60 årene, og skyldes underernæring, sier Fuglevik. Vis mer

De fleste av menneskene på de håndmalte og svært virkelighetstro plakatene og maleriene er langt fyldigere og smilende enn befolkningen flest, mener Fuglevik.

VERDENS STØRSTE STADION: På dette bildet står 20.000 nord-koreanske barn og holder opp fargede plakater, for å lage de gule og oransje fargene som omringer landets store gud, Kim Sung-il. - I nesten sekund måtte barna skifte plakat og plutselig dukket det nord-koreanske flagget opp rundt Sung-il. På podiet foran kan opp til 100.000 folk opptre, samtidig som 150.000 mennesker kan sitte på stadionen og se på dette årlige arrangementet, Arirang, sier Fuglevik.
VERDENS STØRSTE STADION: På dette bildet står 20.000 nord-koreanske barn og holder opp fargede plakater, for å lage de gule og oransje fargene som omringer landets store gud, Kim Sung-il. - I nesten sekund måtte barna skifte plakat og plutselig dukket det nord-koreanske flagget opp rundt Sung-il. På podiet foran kan opp til 100.000 folk opptre, samtidig som 150.000 mennesker kan sitte på stadionen og se på dette årlige arrangementet, Arirang, sier Fuglevik. Vis mer

- Både barn og voksne var ekstremt tynne. Jeg har fått høre at 20-årige nord-koreanere har blitt ti centimeter lavere enn sine brødre i sør. Dette har skjedd i løpet av de siste 60 årene, og skyldes underernæring, sier Fuglevik.

Boblen vil sprekke Fuglevik og hans reisevenner er svært fornøyd med sitt ukesopphold i Nord-Korea, og hadde bare hyggelige møter med befolkningen.

VEI UTEN BILER: Åtte- og tifelts- veier er langt fra uvanlig i Nord-Korea, til tross for at det knapt finnes biler i landet. - Vi dro på en sekstimers kjøretur ut fra hovedstaden og jeg tok meg bryet og telle antall biler vi møtte. Det var under hundre biler, og var enten overfylte busser, militærkjøretøy eller luksusbiler som tilhører makteliten, sier Fuglevik.
VEI UTEN BILER: Åtte- og tifelts- veier er langt fra uvanlig i Nord-Korea, til tross for at det knapt finnes biler i landet. - Vi dro på en sekstimers kjøretur ut fra hovedstaden og jeg tok meg bryet og telle antall biler vi møtte. Det var under hundre biler, og var enten overfylte busser, militærkjøretøy eller luksusbiler som tilhører makteliten, sier Fuglevik. Vis mer

- Nord-Korea er et absurd samfunn satt i et slags system. Det er helt bemerkelsesverdig hvordan denne tette boblen rundt Nord-Korea har holdt fra 1953 og fram til i dag. Men boblen rundt Nord-Korea vil slå sprekker, sier Fuglevik og fortsetter:

IKKE EN DAG UTEN: Du kan knapt bevege deg en meter i Nord-Korea uten at enorme portrett av Kim Sung-il, som smiler eller hilser sitt folk. - Det største jeg så var i hovedstaden Pyongyang, og var 40 meter høyt. Et gjennomsnittlig portrett er oftest rundt 10 meter høyt, forteller Fuglevik.
IKKE EN DAG UTEN: Du kan knapt bevege deg en meter i Nord-Korea uten at enorme portrett av Kim Sung-il, som smiler eller hilser sitt folk. - Det største jeg så var i hovedstaden Pyongyang, og var 40 meter høyt. Et gjennomsnittlig portrett er oftest rundt 10 meter høyt, forteller Fuglevik. Vis mer

- Når vi møtte folk på gata i Pyongyang, møter vi mennesker som aldri har hørt på Beatles eller Rolling Stones. Det er fascinerende, men jeg tror det er helt utenkelig at dette tette informasjonsskallet kan bestå særlig mye lenger.

UFORGLEMMELIG TUR:  I august i år var Tor Fuglevik på ferie i Nord-Korea. Den glemmer han aldri. Her rusler han på en av de mange enorme motorveiene i landet. Biler er det imidlertid færre av, grunnet ekstrem fattigdom.
UFORGLEMMELIG TUR: I august i år var Tor Fuglevik på ferie i Nord-Korea. Den glemmer han aldri. Her rusler han på en av de mange enorme motorveiene i landet. Biler er det imidlertid færre av, grunnet ekstrem fattigdom. Vis mer