Bød raneren på kaffe

Bankraneren prøvde å gjemme seg i et kristelig studentkollektiv. Der ble han budt på kaffe. Utenfor sto antiterrorpolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sist mandag den 31 år gamle mannen ranet Sparebanken NORs filial i Stortingsgata i Oslo sentrum. Raneren truet personalet med noe som seinere viste seg å være en plombert pistol, og stakk av fra åstedet til fots.

Flere personer fulgte etter ransmannen, og så at han gikk inn i en av bygningene ved Universitet i sentrum. Bevæpnet politi sperret av alle utgangene fra universitetsområdet. Alle som skulle ut, måtte vise legitimasjon.

Snek seg inn

Så fikk politiet tips om at en mann som svarte til beskrivelsen av ransmannen var sett rundt hundre meter unna, ved Norges Kristelige Studentforbund på hjørnet av Universitetsgaten 20 og Kristian IV's gate. Det fire etasjers huset eies av Norges Kristelige Studentforbund. Deler av huset leies ut til næringsformål, mens resten brukes som forsamlingslokaler og studenthybler.

Inne i huset visste ikke studentene om den omfattende politiaksjonen utenfor.

- Jeg sto og pusset tennene da jeg plutselig så en mann snike seg inn på rommet mitt, sier en av studentene i kollektivet til studentforbundets medlemsblad Akt.

Gjemte pengene bak sofaen

Flere av beboerne merket seg mannen, som prøvde seg med en historie om at han var på visning, og hadde hørt at det var ledige hybler.

- Vi ante ugler i mosen og så mistenksomt på en av de røde posen han holdt i hånda, sier en annen av studentene.

De ga raneren beskjed om å gå ned og snakke med administrasjonen i tredje etasje. Der ble han budt på kaffe, men takket nei. Han ville heller ikke sette seg ned mens han ventet. Han tuslet i stedet inn på biblioteket, der han skal ha gjemt ransutbyttet bak en hjørnesofa, og stjal en av forbundets røde kjeledresser, som han tok på seg (se bildet).

Skal låse bedre

Samtidig løp fire væpnede politifolk fra antiterrorpolitiet inn i etasjen over for å gjennomsøke bygningen. Men det endte bra.

- Han kom ut av seg sjøl. Selve pågripelsen foregikk udramatisk, sa operasjonsleder Per Arve Bakke ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no etter arrestasjonen.

Studentene i kollektivet har blitt enige om å låse bedre, men bedyrer at de ikke har blitt redde etter hendelsen.

- Man må tåle litt når man bor sentralt, sier en.

- Det eneste vi er litt lei av er at folk ikke tar av seg på beina når de kommer inn.

MEN DET VAR IKKE ROM TIL HAM I HERBERGET... Raneren gjemte seg i et kristent studentkollektiv. Men der var det ikke noen ledige hybler.