- Bodde vi i en dødsfelle?

HARSTAD (Dagbladet): Tre beboere omkom i den tragiske brannen ved Bergseng bosenter, men Haldis Kristiansen (83) reddet seg unna flammene. Til ekstra stor glede for oldebarnet Line, på hennes 11-årsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den beste bursdagspresangen jeg kunne få er at oldemor er like hel, sier Line og gir Haldis en god klem.

- Dette er jo marerittet for oss alle som har våre kjære på slike steder. Gamle mennesker er ofte skrøpelige til beins. Det er ikke greit for folk med krykker og gåstoler å flykte fra flammer. Jeg - og alle de andre pårørende - tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom brannen hadde brutt ut midt på natta. I underetasjen bodde senile som ikke kunne gjøre rede for seg. En nattbrann ville blitt en enda større katastrofe, sier barnebarnet Hege Bye.

- Noe sviktet

Haldis gleder seg over omsorgen fra sine nærmeste, men klarer ikke å få tankene vekk fra den grusomme tragedien på det kommunale bo- og servicesenteret, hvor hun har bodd helt siden åpningen i september 1999.

- Bodde vi i en dødsfelle? spør Haldis og de andre beboerne.

I Harstad spør mange nå hvordan det kunne gå så galt: Bygget var bare halvannet år gammel og skulle være utstillingsvinduet for moderne eldreomsorg i byen.

Dessuten var brannvesenets vaktlag på plass bare fire små minutter etter brannutbruddet, fordi byggets automatiske brannvarsler fungerte som den skulle. Og brannmannskapene fikk flammene raskt under kontroll .

Røykdykkerne brukte heller ikke lang tid på å gjennomsøke bygget. Likevel måtte altså tre mennesker bøte med livet. Hvorfor ble ikke alle beboerne straks brakt i sikkerhet?

- Det er forferdelig. Noe må ha sviktet et eller annet sted, sier Haldis Kristiansen, som er svært preget av hendelsen.

Startet på kjøkken

- Jeg bodde jo vegg i vegg med de tre som nå er døde. Jeg tenker på dem hele tida. Vi levde jo så nær innpå hverandre og var gode venner, sier Haldis stille.

Hun fikk ikke med seg annet enn det hun står og går i da hun rømte fra den dødelige røyken. Både medisinene, penger og hennes personlige eiendeler ble igjen.

Brannen oppsto i byggets første etasje, klokka 11.30 søndag formiddag. Da var Haldis på besøk hos en venninne som bodde vegg i vegg med kjøkkenet.

- Da vi kom ut av rommet, sto flammene langt oppover veggen inne på kjøkkenet ved siden av. Røyklukta var forferdelig. Det reiv i halsen og nesa. Hele korridoren var full av røyk. Heldigvis kom jeg meg raskt ned i underetasjen og ut på bakken. Det må ha vært den fæle røyken som drepte mine venner, mener hun.

Hun er overbevist om at hun ikke hadde vært i live dersom hun hadde blitt i sin egen leilighet i etasjen over.

- Jeg er ennå skjelven, sier hun, vel ti timer etter dramaet.

Flyktet i døden

Både brannvesenet og politiet trodde i går at selve brannen startet inne på felleskjøkkenet. Der kan de selvhjulpne beboerne blant annet koke vann, kaffe og lage enkle måltider på en elektrisk ovn. Dessuten blir den elektriske mattralla som holder middagsmaten deres varm, plassert på kjøkkenet.

Både tralla og ovnen kan - ved siden av eventuelle feil ved det elektriske anlegget - være potensielle opphavskilder til brannen.

- Dette håper vi å få et svar på fra politiet. Dette er en sorgens dag for byen, bygget var flunkende nytt, nå må vi sette alt inn på å få rede på hva som har sviktet, sier Harstad-ordfører Hallvard Hansen.

De tre omkomne ble funnet ute i korridoren, det de må ha oppfattet som en fluktvei. I virkeligheten var gangen en dødsfelle på grunn av den voldsomme røykutviklingen da alle andre dører var stengt.

- Røykutviklingen var eksplosiv, og de tre døde trolig av røykforgiftning. Paradokset er at de kanskje hadde klart seg dersom de hadde gått ut på verandaen utenfor rommene sine, og ikke ut i gangen, sier varabrannsjef Thormod Kristiansen.

Brannøvelser

Det var tre personer på vakt - og 26 beboere - i bygget da brannen brøt ut. Personellet er ennå ikke avhørt om deres forhold til branndrilling og evakuering.

- Den siste brannøvelsen ble gjennomført i november i fjor. Da gikk man gjennom evakueringsplaner og brannforskrifter, sier ordfører Hallvard Hansen.

- Stedet var pålagt to brannøvelser i året. Men vi bisto ikke ved øvelsene ved Bergseng. Gjennomføringen av dette var kommunens eget ansvar, sier varabrannsjefen.

Det er også på det rene at kommunen ikke hadde utført teknisk branninspeksjon på stedet siden det ble oppført.

- Men bygget var reist i tråd med alle forskrifter. Hver leilighet er en egen branncelle. Jeg har vondt for å tro at dette kan skyldes feil ved selve bygget, sier brannsjefen. Politiet tror ikke brannen var påsatt.

REDDET: Haldis Kristiansen (83) reddet seg ut på egen hånd via en ulåst kjellerdør og flyttet i går inn til barnebarnet Hege Bye og oldebarnet Line. Hege og Line er lykkelige over at Haldis lever. - Men vi føler sterkt med dem som nå har mistet sine kjære på en slik fryktelig måte, sier Haldis.