Bøddel i sin neste film

LOS ANGELES (Dagbladet): Dagbladet har sett filmen, som har premiere i USA fredag, og Hanks lager et forunderlig og menneskelig portrett av en fangevokter som lever av å grille dødsdømte fanger i den elektriske stolen i 30-åras USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var den moralske dobbeltheten i rollen og hele historien som tiltrakk meg. Det handler om en mann som må tjene til livets opphold i tider med stor arbeidsløshet, men han vet at han ikke kan klare denne jobben resten av livet. Stephen Kings bok, som nå er filmet, tar fatt i fasen som får fangevokter Paul Edgecomb til å måtte slutte i jobben. Og for én gangs skyld tyr man ikke til en lykkelig slutt i amerikansk film, sier en skjeggete Tom Hanks, som er i full gang med sin nye film «Castaway». Der spiller han en mann som er havnet på en øde øy og er borte fra alt kjent i fire år.

Elsket skuespiller

Mannen som alle uten unntak beskriver som morsom, omsorgsfull, profesjonell og jordnær er noe mindre munter når han møter journalister. Årsaken er blant annet at han ble tatt til inntekt for voldsom kritikk av president Bill Clinton etter et intervju i vinter.

- Alt var bare oppspinn og surr, sier Tom Hanks med lynende øyne og fortsetter:

- Jeg vil heller ligge syk med influensa enn å snakke politikk. Politikk kjeder meg enormt.

- Håper du likevel det vil bli en ny debatt om dødsstraff etter denne filmen?

- Filmen er ikke laget for å debattere dødsstraff. Det handler om menneskelige relasjoner. Stephen King forsøkte heller aldri å lage en annenrangs debatt om dødsstraff med boka si.

- Fortjener straffen

- Hvor står du selv i debatten om dødsstraff?

- Jeg tror det finnes dødsdømte som er uskyldige og skulle vært ute av dødscellene for lenge siden, men at det også finnes dødsdømte som fortjener straffen. Det er en komplisert debatt man ikke bare kan smette unna ved å velge side, sier Tom Hanks, som synes det er viktig å utfordre autoriteter uansett hvilken politiske side de måtte stå på.

Høflig opprører

- Jeg er en høflig utfordrer, men jeg må innrømme at jeg har store problemer med å forstå at det skal være så vanskelig å kreve sikring av håndvåpen i et land som har så sikre lokk på boksene med hodepinetabletter at det nesten ikke er til å få skrudd av. Men politikk er stort sett ikke noe morsomt. Jeg har en spennende jobb og resten av tida mi bruker jeg på familien og mine fire barn. At jeg blir beskrevet som Mr. Nice Guy og er en slags moralsk rollefigur i filmbransjen forteller lite om arbeidet som ligger bak hver eneste filmrolle jeg har, sier Hanks truende.

- Så du er møkka lei av denne Mr. Nice Guy?

- Overhodet ikke. Jeg mener jeg er en grei kar, men jeg vil ikke avskrives som grei. Da høres det ut som om det jeg driver med er bare overflatisk og enkelt. Og det er det ikke, sier mannen som fikk Oscar for beste mannlige rolle i 1993 og 1994 for henholdsvis «Philadelphia» og «Forrest Gump». Han ble nominert til Oscar for rollen i «Redd menig Ryan», og har fått et hav av andre priser og æresbevisninger.

Det ser ut til å kunne fortsette inn i neste tusenår.

TØFF JOBB: Tom Hanks (t.v.) spiller fangevokter for dødsdømte på 30-tallet. Filmen «Green Mile» får trolig premiere i Norge i februar.