MAROKKO: I dag startet rettssaken mot de 24 personene som er tiltalt for drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Her blir den hovedmistenkte Abdessamad El Joud fraktet inn i rettsbygningen i Salé i Marokko ved en annen anledning. Foto: AFP / Scanpix
MAROKKO: I dag startet rettssaken mot de 24 personene som er tiltalt for drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Her blir den hovedmistenkte Abdessamad El Joud fraktet inn i rettsbygningen i Salé i Marokko ved en annen anledning. Foto: AFP / Scanpix Vis mer

Marokko-drapene:

«Bøddelen»: - Jeg angrer

Den utpekte hovedmistenkte bak Marokko-drapene forklarte seg i dag i retten. Der uttrykte han blant annet anger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SALÉ (Dagbladet): I dag startet det tredje møtet i rettssaken mot de 24 personene som er tiltalt for å ha drept norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor.

De hovedmistenkte i saken er gateselgeren Abdessamad Ejjoud (25), rørleggeren Abderrahim Khayali (33), snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateleverandøren Rachid Afatti (33).

De ga alle sine vitneutsagn i retten torsdag.

Marokkaneren Abdesamad El Joud er den som antas å være hovedmannen, eller «bøddelen», som marokkanske Medias24 kaller ham.

- Jeg er lederen

Da retten ble satt i dag klokka 14 norsk tid var det han som begynte med å forklare seg.

Dagbladets reporter i Marokko forteller at El Joud blant annet hadde fått kortere skjegg siden sist.

«Bøddelen» fortalte først at han var lederen av gruppa.

Videre, på spørsmål fra den danske familiens advokat om han i dag støtter IS, svarte han:

MAROKKO: I dag starter rettssaken mot de 24 personene som er tiltalt for drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Reporter: Line Fransson. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Mariann Habbestad / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg vet ikke om jeg fortsatt er tilhenger av IS. Jeg angrer. Jeg trenger noen til å forklare meg, sa El Joud til latter fra salen.

- Jeg angrer

Retten brukte også tid på å få El Joud til å fortelle om sitt forhold til spansk-sveitsiske Kevin Zoller, som er tiltalt for å ha trent opp de tiltalte. Zoller har ikke erkjent straffskyld.

El Joud forklarte at de to er venner og at Zoller blant annet har vært i dåpen til sønnen hans.

RETTSLOKALET: Utenfor rettslokalet torsdag. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet.
RETTSLOKALET: Utenfor rettslokalet torsdag. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet. Vis mer

Han fortalte videre at han hadde hørt at Kevin ville verve seg til IS, men at han aldri har hørt han prate om noe attentat.

- Det glemte jeg

I retten forklarte også «bøddelen» at han hadde et ønske om å dra til Syria for å slutte seg til IS, men at han verken hadde pass eller penger til det.

- Derfor diskuterte vi om vi skulle gjøre noe i Marokko. Vi ville ta de ikke-troende.

Da refererte dommeren til en video av de fire hovedtiltalte, som ble spilt inn før drapet.

- Der sa dere at dere ikke bare ville ta de ikke-troende, men også staten? sa dommeren spørrende.

- Å, det glemte jeg, svarte «bøddelen» til ny latter fra salen.

- Sto bak det ene drapet

Også de tre andre hovedtiltalte avga forklaring torsdag, men ingen av dem ville svare på hvor vidt de støttet IS eller ikke.

Under rettsdagen innrømmet de hovedmistenkte at det var de som organiserte og utførte terroren.

Den antatte lederen El Joud forklarte at han sto bak et av drapene.

Gateleverandøren Rachid Afatti forklarte at han filmet, mens Khayali sa, som også tidligere er kjent, at han dro før drapene fordi «han skjønte at de skulle drepe noen».

Under rettsdagen satt de totalt 24 tiltalte personene i et «glassrom» som skiller dem fra de fornærmede og publikum.

ADVOKAT: Hasida Maksaoui, de fire hovedtiltalte mennene sin advokat. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ADVOKAT: Hasida Maksaoui, de fire hovedtiltalte mennene sin advokat. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

De fleste tiltalte var kledd i lange hvite kjortler og hadde lange skjegg. De småpratet, masserte hverandre, og virket avslappet, ifølge vår reporter.

- De gråter

Etter rettsdagen var ferdig fortalte advokaten til de fire hovedtiltalte mennene, Hasida Maksaoui, at hennes klienter angrer.

- Når de snakker om det som skjedde så gråter de. De føler på en voldsom følelse av skyld og at denne saken ødelegger dem, sa Maksaoui til Dagbladet.

Videre forteller hun at hun ser på rettssaken som rettferdig, og at hun antar at det tar mellom en og halvannen måned før det faller en dom.

- Hva tror du straffen kan bli?

- Den kan bli dødsstraff.

- Men det har ikke vært utøvd i Marokko siden 1993. Men det kan skje i denne saken?

- Ja, svarte advokaten.

- Tung tid

Marokko-rettssaken skulle egentlig ha startet den 2. mai, men ble som forventet utsatt til den 16. mai.

- Det vil bli klart hvem som er advokaten til den marokkanske staten og til et par andre, og så vil de bli enige om en ny dato, som antakelig blir om noen uker, har en journalist i Kech24 fortalt til Dagbladet tidligere.

MAROKKO: Bak denne døra i utkanten av Marrakech, bodde en av de drapsmistenkte. Dagbladet har møtt faren og broren hans. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ragnar Falck Paulsen som representerer familien Ueland har fortalt at han også jobber med å få tak i en marokkansk advokat som kan bistå i Marokko.

- Familien til Maren har hatt en veldig tung tid, og ønsker ikke uttale seg til media. Vi vil få rapport fra representanter for den norske ambassaden om hva som skjer i dag, slik vi har fått de forrige gangene, har han tidligere fortalt Dagbladet.

Rettssaken i Marokko fortsetter 13. juni klokka 11.00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer