Bøddelen dømt til 640 års fengsel

Kaptein Scilingo dopet ned, kledde av og kastet 30 argentinere ut fra fly. I går falt dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Krever 9138 år for bøddelen 

• Kastet fanger fra fly

(Dagbladet.no): Den tidligere marinekapteinen Adolfo Scilingo (58) var tiltalt for 30 drap, i tillegg til terrorisme, folkemord og tortur under diktaturet i Argentina mellom 1976 og 1983. Rettssaken ble ført i Spania, fordi flere av ofrene var spanske stasborgere.

I går falt dommen. Aktor hadde lagt ned påstand om 9138 år i fengsel, men dommerpanelet endte med å dømme ham til 640 år - 21 år for hvert av de 30 ofrene han kastet ut fra militærfly.

Til tross for den ekstreme straffeutmålingen kan ikke Scilingo ifølge spansk lov sone lenger enn 30 år i fengsel. Det betyr at han kan komme ut igjen som gammel mann, melder CNN.

Militærdiktatur

Adolfo Scilingo var marinekaptein under militærdiktaturet i Argentina fra 1976 til 1983. Juntaen styrte landet med jernhånd, og opptil 30 000 mennesker ble drept.

28 år gammel ble Scilingo stasjonert på den militære mekanikerskolen ESMA i Buenos Aires. Basen var regimets største tortursenter, og for de fleste ofrene en mellomstasjon på veien til døden.

HER FÅR HAN DOMMEN: Adolfo Scilingo (til høyre) hører de tre spanske dommerne lese opp dommen. Foto: SCANPIX/REUTERS
HER FÅR HAN DOMMEN: Adolfo Scilingo (til høyre) hører de tre spanske dommerne lese opp dommen. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Under rettssaken har et tjuetalls overlevende fanger vitnet mot Scilingo.

- De fortalte oss hvordan disse tortursentrene var, hva som foregikk på innsiden, om torturen, de grusomme lydene og den kvalmende lukta, sa aktor Dolores Delgado.

Kastet fra fly

Et visst antall ESMA-fanger ble hver eneste onsdag over en toårsperiode kjørt til flyplassen i Buenos Aires og lastet om bord i militærfly.

Deretter ble de dopet ned, kledd nakne og kastet på havet fra 13 000 fots høyde. Noen av ofrene ble rispet med kniver, så haiene skulle få ferten av blod. De andre druknet, og ble aldri funnet igjen.

Scilingo er dømt for å ha kastet 30 fanger ut fra fly over Rio de la Plata-elva eller Atlanterhavet.

Han har tidligere innrømmet dette overfor Time Magazine.

- De var bevisstløse. Vi kledde av dem, og da øverstkommanderende om bord på flyet ga ordre om det, åpnet vi døra kastet dem ut nakne, én etter én, sa Scilingo under intervjuet i 1995.

- Det var det som skjedde, og ingen kan nekte for det, slo han fast.

Trakk tilståelse

Menneskerettighetsorganisasjoner har i årevis presset på for å få Alfredo Scilingo tiltalt og dømt. I hjemlandet Argentina ble de militære gitt amnesti, og kun toppene ble straffeforfulgt. De få som ble dømt ble imidlertid benådet av daværende president Carlos Menem i 1989 og 1990.

Gjennombruddet kom i 1997, da Scilingo dro frivillig til Spania for å forklare seg for etterforskningsdommeren Baltazar Garzon.

Scilingo innrømmet at han deltok i «dødsflygningene», og at han kjente til andre lovbrudd, men før rettssaken gjorde han helomvending.

Argentineren hevdet at tilståelsen hans var falsk, og at han kun hadde ønsket å få i gang en etterforskning av juntaens «skitne krig». Scilingo nektet for alt han tidligere hadde sagt, og da rettssaken startet i januar måtte han bæres inn i salen etter å ha sultestreiket i en måned.

BØDDEL: Adolfo Scilingo er dømt for å ha forbrutt seg mot menneskeheten da han kastet 30 mennesker ut fra fly.
LETTELSE: Juristen Carlos Slepoy og Estela Carlotto, lederen for menneskerettighetsgruppa bestemødrene på Maiplassen, jubler over dommen.