HOVEDMENN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) er siktet for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 21 andre siktet i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix
HOVEDMENN: De tre gateselgerne Rachid Afati (t.h), Ouziad Younes og bøddelen Abdessamad El Joud (t.v) er siktet for drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen. I tillegg er 21 andre siktet i terrorsaken. Her er de tre avbildet da de ble pågrepet på en buss på vei fra Marrakech. Foto: Marokkansk politi / AFP / Scanpix Vis mer

Dobbeltdrapene i Marokko:

«Bøddelen» i retten igjen

Mens marokkanere flest konsentrerer seg om faste-måneden ramadan, skal «bøddelen» og de 23 andre tiltalte inn i retten i Marokko i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
SPESIALDOMSTOL: I byen Salé, en kvarters kjøretur unna hovedstaden Rabat i Marokko, ligger domstolen der de 24 tiltalte skal møte opp i dag. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPESIALDOMSTOL: I byen Salé, en kvarters kjøretur unna hovedstaden Rabat i Marokko, ligger domstolen der de 24 tiltalte skal møte opp i dag. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SALÉ (Dagbladet): Like over klokka tre i natt, lokal tid, hørtes moskérop over hele Marokko. Det var tid for døgnets siste måltid før den 16 timers lange fasteperioden setter i gang. Så ble det stille: Fuglekvitter er eneste lyden du kan høre i hovedstaden Rabat i morgentimene i dag.

En av de få som er ute og kjører på veiene, er de to advokatene Houcine Raji og Khalil El Fataoui. De to representerer den sivile partene i rettssaken, og den danske familien spesielt.

Uviss timeplan

Rettssaken starter i dag klokka 12 lokal tid (14 norsk tid), men ingen vet helt hva som vil skje i rettssalen.

DREPT: Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept ved fjellandsbyen Imlil i desember i fjor. Foto: Scanpix
DREPT: Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept ved fjellandsbyen Imlil i desember i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

- Det starter som planlagt klokka tolv, men jeg vet ikke hvor lenge det vil vare. Det kan bli kort, men det kan også ta litt lengre tid. Vi får se, sier advokaten Houcine Raji, på telefon mens han kjører, til Dagbladet.

- Det kan bli en kort dag, og det kan bli en lang dag. Det avhenger av advokaten som skal representere den marokkanske staten. Om han er klar, eller om han vil kreve mer tid, sier El Fataoui til Dagbladet.

MAROKKO: I dag starter rettssaken mot de 24 personene som er tiltalt for drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen. Vis mer

Det er gått over fem måneder siden norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen drept i Atlasfjellene.

- Tung tid

I dag, torsdag, starter det tredje møtet i terror-rettssaken.

Rettssaken skulle egentlig ha startet den 2. mai, men ble som forventet utsatt til den 16. mai, og nå altså antagelig enda en gang.

- Det vil bli klart hvem som er advokaten til den marokkanske staten og til et par andre, og så vil de bli enige om en ny dato, som antagelig blir om noen uker, sier en journalist i Kech24 til Dagbladet.

Ragnar Falck Paulsen representerer familien Ueland. Han jobber med å få tak i en marokkansk advokat som kan bistå i Marokko.

- Familien til Maren har hatt en veldig tung tid, og ønsker ikke uttale seg til media. Vi vil få rapport fra representanter for den norske ambassaden om hva som skjer i dag, slik vi har fått de forrige gangene, sier han til Dagbladet.

Ulike fengsler

De 24 tiltalte vil komme til terror-spesial-domstolen i Salé, som ligger en kvarters kjøretur unna hovedstaden Rabat. De tiltalte er plassert i fem ulike fengsler. De er delt inn i ulike grupper, og det er fire personer som er sett på som de hovedtiltalte.

Marokkaneren Abdessamad El Joud er den som antas å være hovedmannen, eller «bøddelen», som marokkanske Medias24 kaller ham.

El Joud kalte seg «Abou Mossaab». Han er 25 år og er far til en liten jente. Han risikerer dødsstraff. Det skal være El Joud som prater på drapsvideoen som ble spredd etter drapene. Det er også han som pratet på IS-videoen som de fire hovedtiltalte publiserte etter drapene, i tillegg til at det var hans id-kort som ble funnet bare meter fra drapsåstedet, ifølge Medias24.

IS-sympatisører

Rettspapirene viser at de tre hovedtiltalte gateselgerne tar på seg skylda for dobbeltdrapene. De forteller også inngående om deres IS-sympatier og om hvordan de oppsøkte turister for å drepe dem på «IS-måten», skrev VG før forrige rettsmøte, den 16. mai.

Rettsdokumentene forteller også hva som har kommet fram i media i etterkant av drapene: At de tre hovedtiltalte hadde lav utdannelse, fengselsdommer og forsøkte å livnære seg som gateselgere.

Over en lengre periode skal de tiltalte ha ønsket å dra til Syria, men skal ikke hatt råd til å dra. I stedet ville de begå en terrorhandling som kunne skade det marokkanske samfunnet, som ikke lenger levde i tråd med islam.

MAROKKO: Bak denne døra i utkanten av Marrakech, bodde en av de drapsmistenkte. Dagbladet har møtt faren og broren hans. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer