Bøddelen utleveres

NEW YORK (Dagbladet): Videoen som kidnapperne har laget, viser at den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble knivstukket og halshogd. Pakistan har lovet å utlevere hovedmistenkte sjeik Omar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske myndigheter fikk i forrige uke 3 minutter og 50 sekunders opptak med og av Daniel Pearl. Opptakene ble overlevert til amerikanske myndigheter, og er ikke vist offentlig i USA. TV-reporteren Connie Chung har reist til Karachi i Pakistan. Derfra forteller hun at hun har sett en redigert utgave av opptakene med Daniel Pearl som er 40 sekunder kortere enn den opprinnelige versjonen. Det er lagt inn andre bilder og tekstelementer i den utgaven Chung har sett.

Under press

- Det er tydelig at Daniel Pearl befinner seg under press i deler av disse opptakene, sier Chung.

Delvis leser Pearl en tekst, og delvis strever han tydelig med å huske ordene han er blitt beordret til å framføre.

I videoopptakene sier Pearl at han er jøde og at begge foreldrene er jøder.

Hovedbudskapet som kidnapperne vil at han skal framføre, er at han er havnet i fangenskap på grunn av USAs utenrikspolitikk og uforbeholdne støtte til Israel.

Uten kommunikasjon

Pearl sier at alle andre amerikanere løper risikoen for å havne i samme situasjon som ham, så lenge den amerikanske utenrikspolitikken fortsetter på dette sporet.

«Uten å ha noen som helst visshet for min egen skjebne, og helt ute av stand til å kommunisere med noen som helst, er jeg begynt å tenke på noen av dem som sitter i Guantanamo Bay. De befinner seg i omstendigheter som likner mine, og jeg er begynt å innse at dette er noe alle amerikanere nå risikerer overalt i verden,» sier Pearl.

Utleveres

Pakistans president Pervez Musharraf har sagt til USAs ambassadør i Pakistan, Wendy J. Chamberlin, at Pakistan er villig til å utlevere den hovedmistenkte i drapet på reporteren Daniel Pearl, den britiskfødte Ahmed Omar Sheik.

USA har krevd ham utlevert siden i fjor.

Sjeik Omar er mistenkt for å ha planlagt en kidnapping i India i 1994 av en amerikaner og tre andre vestlige personer. De ble seinere utlevert av kidnapperne.

President Musharraf sier at Ahmed Omar Sheik kan utleveres etter at pakistansk politi er ferdige med avhørene av ham, og Pakistan får forsikringer om at han vil bli behandlet ordentlig i det amerikanske rettssystemet.

DUSØR: Pakistan vil utlevere Omar Sheik til USA, som har lovet fem millioner dollar for opplysninger som kan føre til Pearls mordere.